Historisk arkiv

Krafttak mot familievold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

- I årets justisbudsjett har vi foretatt bevisste prioriteringer for å styrke kriminalomsorgen og domstolene - flaskehalsene i norsk straffegjennomføring. Men noe av det viktigste er at vi øker fokuset og trykket på et betydelig samfunnsproblem: vold, skriver justisminister Odd Einar Dørum i et innlegg i Dagsavisen tirsdag 22. oktober. (22.10.2002)

Innlegg i Dagsavisen 22. oktober 2002

Krafttak mot familievold

Av justisminister Odd Einar Dørum (V)

I årets justisbudsjett har vi foretatt bevisste prioriteringer for å styrke kriminalomsorgen og domstolene - flaskehalsene i norsk straffegjennomføring. Men noe av det viktigste er at vi øker fokuset og trykket på et betydelig samfunnsproblem: vold.

Vi blir stadig mer oppmerksom på de mange ulike former volden opptrer i. Vi snakker om umotivert vold på gata, om familievold, om tvangsekteskap, om kjønnslemlestelse, om vold mot utsatte grupper som prostituerte og narkomane. Volden har mange ansikter og opptrer i ulike former. Mange av voldens ofre er kvinner. Nettopp derfor er det viktig for meg å kunne presentere et budsjett som har tatt inn over seg denne kjensgjerning.
Av friske midler foreslås i neste års budsjett en bevilling på 1,5 millioner kroner til tiltak rettet mot voldsdømte. Hjelp til å mestre sitt sinne er helt vesentlig skal vi kunne bekjempe vold mer offensivt. Men det kanskje største løftet i forhold til bekjempelse av vold, er at vi lanserer arbeidet med en ny handlingsplan «Vold mot kvinner».

Den «gamle» handlingsplanen «Vold mot kvinner» går ut i 2003. De fleste av tiltakene i denne planen er allerede nær på gjennomført. Eksempelvis har det vært avholdt flere regionale konferanser som skal belyse og problematisere ulike sider ved familievold. Min oppfatning er at det nå er på tide med en ny handlingsplan. Fokuset skal fremdeles være på kvinnene, som i de fleste tilfeller er ofre for familievold. Men vi skal samtidig sette et langt sterkere søkelys på de voldelige mennene samt på barn som vokser opp i voldelige hjem. Vi vet at barn som er vitne til vold i hjemmet, ofte sliter med virkningene av dette. I tillegg vet vi at disse barna har en større sannsynlighet for selv å bli enten offer eller overgriper i voksenlivet. For å bistå disse barna og for å bryte dette voldsmønsteret er det svært viktig at vi nå retter søkelyset også mot dem. Nettopp barna i voldelige hjem har hittil vært de mest usynliggjorte i arbeidet mot familievold.

Uavhengig av budsjettet har Justisdepartementet iverksatt en rekke tiltak det siste året som skal bekjempe og forebygge vold. Særlig den vold som rammer kvinner i samliv. I våres la regjeringen fram for Stortinget et lovforslag som innebærer at voldelige menn skal kunne ilegges et utvidet besøksforbud i eget hjem i en gitt periode. Voldsalarmene er sikret fortsatt drift, i tillegg til at politiet nå har iverksatt et forsøksprosjekt med mobile voldsalarmer som skal være landsdekkende innen overskuelig framtid. Det er opprettet familievoldskoordinatorer i alle landets 27 politidistrikt. Politiet er også gitt en instruks for hvorledes familievoldssaker skal håndteres. Regjeringen er i tillegg i gang med arbeidet med en handlingsplan mot handel med kvinner og barn - også kalt trafficking. Regjeringen har levert planer for bekjempelse av den vold som kvinner med minoritetsbakgrunn opplever - som kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

Arbeidet med å forebygge vold i samliv er vanskelig og krevende. Men viktigheten av det kan aldri bagatelliseres. Nettopp derfor er det viktig at vi prioriterer dette arbeidet - både nå og i framtiden. Noe av det viktigste en regjering kan gjøre, er å sørge for at alle, særlig barna, vokser opp med trygge rammer rundt seg. Tiden er over da familievold ble betraktet som en privatsak - heldigvis. Skal vi komme videre må vi nå ta et nytt steg: vi må utvide fokus til også å omfatte behandling til overgriper og hjelp til barna. Det er en lang vei å gå før vi har oppnådd dette i praksis, men jeg er overbevist om at den er riktig.

VEDLEGG