Historisk arkiv

Narkotika og den nyanserte virkeligheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Dagavisen 16. juli

Den nyanserte virkeligheten

I Dagsavisens lederartikkel søndag 14 juli slås det fast at norsk narkotikapolitikk er feilslått. Dette relateres i første omgang til det økte antallet unge som eksperimenterer med såkalt ”partydop” og antallet overdosedødsfall. Deretter gis det med referanse til endringene i britisk politikk på dette området et inntrykk av at hovedfokus for norsk narkotikabekjempelse er sentrert rundt å straffeforfølge bruk og besittelse av hasj og marihuana.

Av justisminister Odd Einar Dørum

Sammenliknet med de fleste land i Europa har Norge, med unntak av Oslo, en relativt lav forekomst for bruk og misbruk av narkotika.

Det er ikke riktig når det hevdes at politiets innsats er sentrert rundt å straffeforfølge bruk og besittelse av marihuana. Ressursene settes primært inn mot å stoppe den illegale innførselen og omsetningen av narkotika, samt å straffeforfølge de som organiserer denne trafikken. I norske fengsler finnes det knapt noen som utelukkende sitter inne for bruk av narkotika.

I tillegg er det en viktig oppgave for politiet å hindre nyrekruttering til narkotikamisbruk uavhengig av hvilket stoff dette handler om. Avkriminalisering av for eksempel cannabis vil kunne svekke politiets mulighet til å gripe inn på et tidlig tidspunkt, fordi man ikke lenger vil ha et lovlig grunnlag for å handle i forhold til unge misbrukere.

Det høye antallet overdoser blant tunge narkotikamisbrukere bekymrer meg. Det er grunn til å tro at det høye antall dødsfall i Norge kan ha sammenheng med en mer utbredt sprøytekultur her enn i andre land. Overdosedødsfallene viser at det er et stort behov for å styrke omsorgen overfor tunge misbrukere. I løpet høsten vil Regjeringen legge frem en handlingsplan mot rusmiddelproblemer. Skadereduserende tiltak og hjelp til tunge misbrukere skal styrkes.

VEDLEGG