Historisk arkiv

Viktige vitner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Da politiet løslot to utenlandske statsborgere, som var tatt med 35 kilo heroin, framfor å oppgi navnet på en informant, følte mange uro. Saken fortalte meg at det er et presserende behov for å verne politiets kilder i kampen mot organisert kriminalitet. Men jeg understreket: Vi gir ikke slipp på viktige rettssikkerhetsgarantier. Dette skriver justisminister Dørum i en replikk i VG torsdag 26.9. (26.9.2002).

Innlegg i VG 26. september 2002


Viktige vitner

Av justisminister Odd Einar Dørum (V)

Da politiet løslot to utenlandske statsborgere, som var tatt med 35 kilo heroin, framfor å oppgi navnet på en informant, følte mange uro. Saken fortalte meg at det er et presserende behov for å verne politiets kilder i kampen mot organisert kriminalitet. Men jeg understreket: Vi gir ikke slipp på viktige rettssikkerhetsgarantier.

Vi må se i øynene at politiet står overfor en forråing av kriminalitet, hvor de organiserte kriminelle ikke går av veien for å bruke vold og trusler om vold. Dette er en trussel mot rettssamfunnet. Uten kildetilfang i politiets etterforskning, uten vitner i rettssalen, har rettssamfunnet tapt!

Høyesteretts kjæremålsutvalg påpeker dilemmaet: politiets behov for å verne sine kilder på den ene siden, hensynet til forsvarerens innsyn i dokumenter på den annen. Det er lovgiveren som må trekke grensen.

Vi foreslår nå at domstolen og en særskilt oppnevnt forsvarer skal gå gjennom påtalemyndighetens materiale og avgjøre hvilke dokumenter som kan holdes utenfor saken. Dette er etter mitt skjønn en ordning i som er i harmoni med rettsstatens prinsipper.

VG synes vi driver med useriøst hastverk. Jeg synes det haster fordi det raskt kan komme lignende saker. Vi får nå både muntlig og skriftlig høring og jeg har besluttet at høringsinstansene skal få mer tid, slik at vi kan fokusere på saken – i stedet for å bruke tiden på diskusjoner om prosessen.

VEDLEGG