Historisk arkiv

Bekjempelse av internasjonal kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Aftenposten 10. april 2003

Bekjempelse av internasjonal kriminalitet

Av justisminister Odd Einar Dørum (V)

Justispolitikere så vel som politiledere ser alvoret i bekjempelse av den organiserte og grenseoverskridende kriminaliteten. I en artikkel i Aftenposten sist søndag uttrykker likevel Kripos-sjefen tvil om hvorvidt de besluttende myndigheter har forstått alvoret i situasjonen når det gjelder organisert kriminalitet.

Dagen etter valgte Aftenposten på lederplass å fokusere på Kripos-sjefens oppfatning av innsatsen mot organisert, internasjonal kriminalitet. Etter en rekke initiativ, nye tiltak og målrettet samarbeid både nasjonalt og internasjonalt skulle jeg tro det var unødvendig å forsikre om den høye prioritet Regjeringen og jeg gir nettopp bekjempelsen av den organiserte og grenseoverskridende kriminaliteten.

Bekjempelsen av organisert, internasjonal kriminalitet følger i hovedsak fire hovedlinjer som kan sammenfattes i følgende stikkord: Styrking av lovgivningen, organisering, tilføring av ressurser og internasjonalt samarbeid.

Styrking av lovgivningen

Gjennom lovverket kan justismyndighetene initiere strengere straffer for denne typen kriminalitet, samt gi politiet mer effektive metoder for bekjempelse av samme type kriminalitet. Bondevik I-regjeringen fikk vedtatt hjemmel for utradisjonelle politimetoder, og om kort tid vil den nåværende regjering fremme ytterligere lovforslag som innebærer langt strengere straffer for organiserte kriminelle. Vi må unngå å ha en for svak lovgivning som gjør det gunstig å etablere internasjonale kriminelle nettverk i Norge.

Det er også åpnet for nye og utradisjonelle etterforskningsmetoder som setter politiet bedre i stand til å avsløre og etterforske den organiserte kriminaliteten.

Organisering

Gjennom tiltak initiert av regjeringen og Justisdepartementet, har Politidirektoratet sammen med Riksadvokaten blitt pålagt et sentralt ansvar for koordinering av politiets innsats i bekjempelse av den organiserte kriminaliteten. Politidistriktenes innsats i kampen mot denne typen kriminalitet er viktig. Men for å sikre den nødvendige prioritet og målrettet bruk av bevilgninger, besluttet jeg å opprette Rådet for samordnet bekjempelse av organisert kriminalitet (ROK). Rådet tilrettelegger konkrete etterforskningsprosjekter med lokal påtalemessig styring og tildeler etterretnings- og etterforskningsressurser fra Økokrim, Kripos og Oslo politidistrikt. Jeg regner med at Kripos-sjefen fortsatt vil bidra positivt i samarbeidet mellom disse tre viktige særorganene innen politiet for å utnytte de ressursene som er stilt til rådighet på en best mulig måte.

Tilføring av ressurser

Opprettingen av ROK har sammen med Catch gitt meget positive resultater. Catch ble etablert i 2001 for å bekjempe bakmennene i alvorlig narkotikakriminalitet, smugling og tilhørende hvitvasking av penger. Det var for øvrig jeg selv, som stortingsrepresentant, som tok initiativet til Catch. I løpet av to år er det bevilget 70 millioner kroner til dette prosjektet. I tillegg kommer midlene til ROK – i år ca. 8,5 millioner kroner. Til sammen utgjør dette en betydelig nysatsing for å ta de internasjonale bakmennene.

Som konkrete nasjonale tiltak mot organisert kriminalitet, kan jeg også nevne regjeringens handlingsplan for bekjempelse av handel med kvinner og barn (trafficking) og et prosjekt for bekjempelse av korrupsjon og hvitvasking - ledet av Eva Joly - som nå er ansatt i Justisdepartementet.

Internasjonalt samarbeid

Organisert kriminalitet kjennetegnes ofte av et internasjonalt nettverk, noe som også er understreket i de proposisjoner jeg har fremmet for Stortinget med forslag om sterkere satsing mot denne kriminaliteten. Det internasjonale politisamarbeidet er derfor av stor viktighet i bekjempelsen av denne typen kriminalitet. Regjeringens europapolitiske plattform som nå er vedtatt legger viktige premisser for det justispolitiske samarbeidet mot EU, forankret gjennom avtalene for deltakelse i Schengen og Europol. I tillegg kommer Norges aktive samarbeid i Europarådet, OECD, FN og i Østersjøområdet. Norge har også tatt initiativ til forhandlinger om en tilslutningsavtale til Eurojust, et samarbeid mellom påtalemyndighetene i Europa.

Jeg blir jevnlig oppdatert både på det internasjonale og det nasjonale trusselbildet av kompetente organer innenfor norsk politimyndighet. Gjennom personlige besøk i Canada, USA, Storbritannia, Nederland – og nå Australia har jeg satt meg inn i ulike sider av den internasjonale, organiserte kriminaliteten og hvordan denne blir møtt med ulike tiltak. Kampen mot organisert, internasjonal kriminalitet er mitt hovedsatsingsområde, ved siden av arbeidet for å gi bedre rettsvern for utsatte grupper og å styrke rettssikkerheten for borgerne i sin alminnelighet.