Historisk arkiv

Foreldelsesregler og billighetserstatning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

En NRK-dokumentar omhandlet barn utsatt for overgrep og omsorgssvikt ved norske barnehjem. Justisdepartementet har reist spørsmål om det bør utformes egne foreldelsesregler for tilfeller der skadelidte var mindreårig på skadetidspunktet. (02.04)

Foreldelsesregler og billighetserstatning

I dokumentaren ”Et godt hjem” som ble vist i programmet Brennpunkt på NRK1 tirsdag 1. april, ble det satt søkelyset på hvordan barn ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt ved norske barnehjem. Mange av disse – nå voksne - har vært avskåret fra gå til sak mot de aktuelle kommunene, fordi sakene er foreldet.

I et høringsnotat av 19. juli 2002, "Forslag om endringer i foreldelsesloven", har Justisdepartementet reist spørsmål om det bør utformes egne foreldelsesregler for tilfeller der skadelidte var mindreårig på skadetidspunktet. I dag gjelder de samme reglene for denne typen saker som for øvrige erstatningssaker. Det vil si at erstatningskravet foreldes tre år etter at den skadelidte fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om skaden og den ansvarlige, likevel senest 20 år etter at den ansvarsbetingende handlingen opphørte. Spørsmålet som nå er til behandling i departementet, er om man skal gjøre unntak fra 20 års fristen i tilfelle der skaden er voldt mens skadelidte var mindreårig. Det vil i tilfelle innebære en styrking av rettsstillingen til enkelte av de som blir påført skader under oppveksten.

Billighetserstatningen, som er en særlig erstatningsordning, vil allerede i dag kunne fange opp saker som er foreldet. Det er gitt slik erstatning til flere barnehjemsbarn som har vært utsatt for overgrep eller forsømt omsorg.