Historisk arkiv

Kriminalomsorg i utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Svarreplikk i Dagbladet 12.09, av Dørum

- Det er mange viktig samfunnsoppgaver og utfordringer i kriminalomsorgen, skriver justisminister Odd Einar Dørum i en svarreplikk.(12.09)

Replikk i Dagbladet, 12. september 2003

Kriminalomsorg i utvikling

Av justisminister Odd Einar Dørum

Tillitsvalgt Pål Skogen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund i Bergen hevder at jeg som justisminister ikke videreutvikler etaten (Dagbladet 1.9.). Han hevder at kriminal-omsorgen har tapt ressurskampen mot politi og domstoler. Dette er en unyansert framstilling. Det har vært vekst i vedtatt budsjett, forbruk, og antall årsverk i alle leddene i straffesakskjeden de siste år.

Bevilgningen til kriminalomsorgen økte med 37,4 mill. kr i år. Det betyr en vekst på ca 9,3% for krimomsorgens budsjett alene. Hele justisbudsjettet vokser med ca 6,4%. Budsjettet ble styrket for å gjøre promilleprogrammet landsomfattende fra 2003, øke bruken av overføring fra fengsel til behandlingsopplegg for rusmisbrukere, samt øke bruken av programmer for voldsdømte i fengsel. Det ble også lagt fram planer for gradvis opptrapping av kapasitetsutvidelser. I tillegg øker soningskapasiteten i år med 142 plasser. Dette er et klart uttrykk for at jeg prioriterer Kriminalomsorgen høyt.

For å utnytte budsjettene må driften stadig effektiviseres, slik at man løser flere oppgaver innenfor ressursrammen. Skogen gir inntrykk av at regionalisering har tappet fengslene for store ressurser. Ekstraomkostningen ved etableringen av regionalt nivå med seks regionkontorer var husleie og ca 13 ekstra årsverk. Dette ble finansiert innenfor totalrammen på drøye 1,45 milliarder kroner i 2001. Det er dermed ikke å tappe etaten for ressurser.

Kriminalomsorgen har i løpet av første halvår i år dublert fra 26 til 39 celler. Dette utgjør ca 1,7% av totalantall enkeltplasser. I Bergen vil inntil 21 plasser dubleres ved behov, det utgjør 13% av totalt 165 lukkede plasser. Dette er ingen storstilt dublering.

De ansatte i kriminalomsorgen utfører en meget viktig samfunnsoppgave og gjør en meget god innsats. Det er heller ikke tvil om at utfordringene er mange. Men situasjonen er ikke slik at man med rette kan hevde at politiske myndigheter med viten og vilje raserer tilbud til innsatte og tilbyr uverdige forhold. Jeg håper vi kan være enige om at virkeligheten i kriminalomsorgen er mer nyansert enn det.