Historisk arkiv

Offensiv justispolitikk!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Dagbladet 18.10.03, Av Statsråd Odd Einar Dørum

Innlegg i Dagbladet 18. oktober 2003

Offensiv justispolitikk!

Av justisminister Odd Einar Dørum

Knut Storberget hevder i Dagbladet 14. oktober at regjeringen ikke tar grep i kriminalpolitikken. Storberget har vært blant de som har ropt høyest etter flere soningsplasser. Når regjeringen nå leverer på dette, hevder Storberget at det slettes ikke var flere soningsplasser vi egentlig trengte. Jeg aner at Storberget vel neppe hadde vært enig med regjeringen okke som.

Som justisminister er jeg av den oppfatning at vi må forebygge langt mer og bedre enn i dag. Forebygging krever innsats på en lang rekke områder, også innen justispolitikken. Det er en kjensgjerning at domfelte bør raskest mulig inn til soning for å forhindre ytterligere lovbrudd. Dagens soningskø representerer derfor en betydelig utfordring. Det gjør regjeringen noe med, og har lagt fram et forslag til budsjett som representerer en offensiv mot soningskøen. Nettopp fordi vi vet at hurtig reaksjon kan bidra til å stanse en begynnende kriminell løpebane. Med denne regjeringen vil sonings-kapasiteten inkludert 2004-budsjettet ha økt med omlag 400 plasser. En økning tilsvarende Ullersmo, Trondheim og Ilseng fengsler.

Regjeringen satser også betydelig på å styrke innholdet på soningen. Til sammen satses det 19 millioner neste år på å blant annet behandle innsatte med rusproblemer og innsatte med et voldsproblem. Grunnen er selvsagt at de skal komme styrket ut at soningsoppholdet og forhåpentligvis unngå videre rus- og voldsbruk.

Regjeringen er også opptatt av forebygging. Nettopp derfor la regjeringen fram en stortingsmelding mot barne- og ungdomskriminalitet i fjor. Den fikk i all hovedsak bred tilslutning i Stortinget. Også av Knut Storberget. Regjeringen jobber målbevisst videre med å bekjempe barne- og ungdomskriminalitet, blant annet fordi vi vet at det er lettere å snu en 15-åring enn en 25-åring. En erkjennelse jeg er trygg på at Knut Storberget deler.