Vår tids slavehandel
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Innlegg i LO Aktuelt av Odd Einar Dørum, 13. mars 2003
Tale/innlegg | Dato: 13.03.2003
Innlegg i LO Aktuelt 13. mars 2003
Vår tids slavehandel
Av justisminister Odd Einar Dørum (V)
Kvinner og barn fraktes til Norge og blir utnyttet, først og fremst seksuelt. Menneskehandel regnes nå som den tredje største illegale økonomien i verden.Vi kan ikke akseptere slavehandel.Med Norges første handlingsplan mot handel med kvinner og barn setter regjeringeni gangtiltak for å beskytte og hjelpe ofrene, forebygge menneskehandel og avdekke og straffe bakmennene.
Menneskehandel er en grov krenkelse av menneskerettighetene, en kynisk utnyttelse av fattigdomsskapt sårbarhet – og et uttrykk for seksualisert vold som strider mot prinsippet om likestilling mellom kjønnene. Mange av dem som utnyttes er mindreårige. De er i tillegg til å være offer for en kriminell handling også frarøvet omsorg, familieliv, utdanning og øvrige rettigheter som barn har krav på. I dag har vi ikke tilstrekkelig systematisk kunnskap om omfanget av menneskehandelen, men vi har nok kunnskap til å trappe opp innsatsen. De 23 tiltakene i planen skal gjennomføres over tre år med en samlet økonomisk ramme på ca. 100 millioner kroner.
Etterspørselen etter seksuelle tjenester er grunnlaget for seksuell utnyttelse, overgrep og handel med kvinner og barn. Som et første steg på veien har regjeringen innført etiske retningslinjer for ansatte i staten mot kjøp og aksept av seksuelle tjenester, når de reiser i det offentliges tjeneste. Forsvaret har allerede en slik ordning for sitt militære personell som deltar i fredsbevarende tjeneste. Flere av arbeidslivets organisasjoner har innført tilsvarende regler eller vurderer å gjøre det.
Politiets etterforsking av menneskehandel skal rettes mot dem som organiserer og tjener på virksomheten. For å komme i kontakt med ofrene, vil regjeringen støtte etablering av et oppsøkende team i prostitusjonsmiljøet. Vi legger nå til rette for at bortvisningsvedtak vedrørende ofre for menneskehandel kan stilles i bero i inntil 45 dager, med sikte på praktisk hjelp og oppfølging på et sikkert oppholdssted. Samtidig får hun eller han mulighet til å gi opplysninger under trygge forhold, bl.a. til politiet. Norge skal samarbeide med ofrenes hjemland og internasjonale organisasjoner om rehabilitering – og arbeide målrettet for å hindre rekruttering av kvinner og barn til menneskehandel.
Rekruttering av kvinner og barn skjer primært utenfor Norge. Fattigdom rammer kvinner og barn i uforholdsmessig stor grad. De må få bedre muligheter til å kunne skape seg en trygg fremtid, og få økte kunnskaper om sine rettigheter. Norske myndigheter vil praktisere nulltoleranse i forhold til utnyttelse av kvinners og barns sårbare situasjon i forbindelse med norsk deltakelse i, eller finansiering av, nødhjelps- og andre operasjoner i konfliktområder. Dette er blant tiltakene i den nye handlingsplanen.
Vi står overfor store utfordringer i kampen mot menneskehandel. Denne handelen er en alvorlig form for profittmotivert og organisert kriminalitet som truer samfunnsorden og demokratiske verdier. Det er godt organiserte miljøer som står bak. Handlingsplanen er bare begynnelsen på arbeidet med å bekjempe handel med kvinner og barn. Myndighetene kan ikke alene vinne denne kampen. Det krever et engasjement hos oss alle – som medmennesker.