Historisk arkiv

Behandling av Krekar-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg av justisminister Odd Einar Dørum i Bergens Tidende 7.jan. 2004

- Som justisminister er det svært viktig for meg å understreke at påtalemyndigheten i Norge er uavhengig, og skal være uavhengig, av både departement og politisk myndighet, skriver Dørum i Bergens Tidende.(08.01)

Innlegg i Bergens Tidende 8. januar 2004

Justisdepartementet og Krekar-saken

Avjustisminister Odd Einar Dørum(V)

I en artikkel i Bergens Tidende onsdag ble det påstått at behandlingen av Krekar-saken representerer brudd på normale spilleregler og ansvarsfordeling i saker som er under etterforskning. Det ble vist til at vi i Norge har holdt strengt på at politiske myndigheter ikke skal blande seg inn i saker som er under etterforskning.

Påtalemyndighetens uavhengighet i forhold til Justisdepartementet er viktig, og har ikke minst viktige rettssikkerhetsaspekter. Både den politiske ledelse og embetsverket i Justisdepartementet er derfor meget bevisst på at denne ansvarsdelingen skal opprettholdes og respekteres. Det samme gjelder påtalemyndighetens representanter.

Påstander om at Justisdepartementet skal ha utøvd press på politi og påtalemyndighet i etterforskningen av Najmuddin Faraj Ahmad (Krekar), medfører ikke riktighet. Det er klart avvist av både Riksadvokaten og Økokrims sjef Einar Høgetveit. Sistnevnte har avgitt en uttalelse om at han ikke har opplevd politisk innblanding. Dette ble gjengitt i flere medier onsdag, samme dag som Bergens Tidende kom med påstander om det motsatte.

Bergens Tidende gjør et poeng av at Høgetveit var til stede under et møte om kvelden 21. februar 2003, hvor blant annet også representanter fra Justisdepartementet og Utenriksdepartementet deltok. Det er imidlertid ikke riktig, slik BT påstår, at dette møtet omhandlet Krekar-saken.

Bergens Tidende påstår videre at den amerikanske ambassadøren i Norge har hatt flere møter med justisministeren om Krekar-saken, og at dette i seg selv er unormalt. Det er riktig at jeg har hatt flere møter med den amerikanske ambassadør og med en rekke andre ambassadører. At justisministeren har møter med andre lands ambassadører til Norge er på ingen måte unormalt. Slike møter med representanter for ambassadene er regulære og innen rammer for den kontakten det er viktig å ha med andre lands representasjon.

Som justisminister er det svært viktig for meg å understreke at påtalemyndigheten i Norge er uavhengig og skal være uavhengig av departement og politisk myndighet. Som vist overfor, har både riksadvokaten og Økokrim-sjefen avvist at det skal ha vært utøvet politisk press i behandlingen av denne saken. For meg er det viktig at denne informasjonen også formidles til Bergens Tidendes lesere.