Historisk arkiv

Jus og ryddighet i Krekar-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Dagbladet 12. januar 2004, av justisminister Dørum

- Både den politiske ledelse og embetsverket i Justisdepartementet er meget bevisst på at ansvarsdelingen mellom påtalemyndighet og departement skal opprettholdes og respekteres, skriver Dørum.(12.01)

Replikk i Dagbladet 12. januar 2004

Jus og ryddighet i Krekar-saken

Avjustisminister Odd Einar Dørum(V)

Dagbladets leder 9. januar kommenterer de siste dagers medieoppslag om ”Krekar-saken”, og anfører at dette ”forteller om en sammenblanding av jus og politikk som det er grunn til å advare mot”.

Det som omtales som Krekar-saken er i realiteten tre saker. Foruten etterforskningen om mulige straffbare forhold, dreier det seg om en (nå avsluttet) utleveringssak samt utlendingssaken (spørsmålet om rett til å oppholde seg i landet) som hører under Kommunal- og regionaldepartementet og Utlendingsdirektoratet. Sakskomplekset er omfattende og involverer en rekke norske myndigheter. Dessuten har det internasjonale aspekter og har vakt betydelig interesse utenfor landets grenser. Det har derfor vært helt nødvendig med kontakt mellom ulike organer for koordinering og gjensidig informasjon.

Dagbladets leder anfører da også at det selvsagt er naturlig at det skjer uformelle overføringer av informasjon mellom det politiske feltet og politi og påtalemyndighet, men tilføyer at det ”da er viktig at både politi og påtalemyndighet er aktpågivende og ikke lar seg presse”. Dette er jeg helt enig i. Både den politiske ledelse og embetsverket i Justisdepartementet er meget bevisst på at ansvarsdelingen og uavhengigheten skal opprettholdes og respekteres. Det samme gjelder påtalemyndighetens representanter. At dette også er skjedd i denne saken bekreftes ved at både Riksadvokaten og Økokrim-sjefen har avvist at det skal ha vært utøvet politisk press.

Dagbladet anfører også at det er ”påfallende at statsadvokat Lasse Qvigstad ble tatt av saken i februar i fjor”. Beslutningen om å samordne de ulike etterforskningsmessige og strafferettslige sider av Krekar-saken ble tatt av Riksadvokaten, som er rette myndighet til å treffe en slik beslutning. Dette skjedde uten noen forutgående drøftelser med departementet, som ble orientert om beslutningen i etterkant. Dette er det tidligere redegjort for av Riksadvokaten i et tilsvar til TV2 Nettavisen 29. oktober i fjor, hvor det uttrykkelig går fram at spørsmålet om plassering av påtaleansvaret ble reist av Riksadvokaten på eget initiativ, og uten at spørsmålet har vært diskutert med Justisdepartementet.