Historisk arkiv

Kriminalitet - trussel mot arbeidsplassen?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i LO Aktuelt 27.02.04, av statsråd Dørum

- Arbeidet mot økonomisk kriminalitet har gjennom flere år vært meget høyt prioritert. Målsetningen har vært å holde et høyt nivå på innsatsen både når det gjelder prioritet, omfang og kvalitet, skriver statsråd Dørum.(27.02)

Innlegg i LO Aktuelt, 27. februar 2004

Er kriminaliteten en trussel mot arbeidsplassene?

Av justisminister Odd Einar Dørum (V)

”Utlending uten oppholds- og arbeidstillatelse som arbeider svart hos en konkursrytter som beriker seg ved ulovligheter i en tilsynelatende lovlig virksomhet.” Er dette hverdagen og virkeligheten på arbeidsplassene?

Jeg mener bestemt at dette ikke er det korrekte bildet, langt i fra, men på den annen side har konkurskriminalitet, skatte- og avgiftsunndragelser og annen økonomisk kriminalitet vært, og er fremdeles, et alvorlig problem for arbeidslivet. Ikke bare et problem, men en utfordring og alvorlig trussel mot den lovlige virksomheten. Ikke minst skaper kriminaliteten ulike konkurransevilkår for aktørene.

Arbeidet mot økonomisk kriminalitet har gjennom flere år vært meget høyt prioritert. Målsetningen har vært å holde et høyt nivå på innsatsen både når det gjelder prioritet, omfang og kvalitet.

Hva er så gjort? Noen virkemidler kan nevnes:

Lovendringer som bla. har gitt politiet nye og mer effektive etterforskningsmetoder og utvidede muligheter til inndragning.

Etableringen av øko-team i alle politidistriktene for bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Målet med disse tverrfaglige enhetene med jurister, etterforskere og revisorer er å legge til rette for en mer effektiv etterforskning og i-retteføring av økonomiske straffesaker, og øke inndragningen av straffbart utbytte.

Etableringen av Joly-prosjektet for å styrke kampen mot økonomisk og alvorlig profittmotivert kriminalitet, spesielt innen hvitvasking og korrupsjon.

Regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet fra 2000. Et av formålene med denne er å bidra til å bevisstgjøre og skape klare holdninger om det samfunnsproblem som øko. krim. representerer og foreslå tiltak for å bekjempe den.

Når det gjelder konkurskriminalitet er det fremmet forslag til endringer i konkurslovgivningen bla. for å skaffe mer midler til bobehandlingen, som vil muliggjøre en grundigere gjennomgang av forretningsførselen i konkursrammede virksomheter og andre tiltak for å motvirke planlagte konkurser. Det vil bli foreslått konkursbestemmelser i straffeloven, for å forenkle dagens kompliserte regelverk.

Innsatsen innenfor drosjenæringen, restaurant- og byggebransjen. Flere politidistrikt har gjennomført en innsats mot piratdrosjer som har resultert både i bøter og bruksforbud for bilen.

Innen restaurantbransjen har forskjellige etater hatt aksjoner og avdekket en rekke lovbrudd. Forebyggende arbeid gjennom prøveprosjektet SØK (Samarbeid om forebyggende økonomisk kontroll) med kontroll av nye bevillingsinnehavere og informasjon om relevante lover.

Innen byggebransjen har Politidirektoratet vært engasjert i bransjens prosjekt ”Seriøsitet i byggenæringen”. Resultatet er bl.a. en rapport med ulike forslag til tiltak som næringen selv kan iverksette for å hindre ulovlig arbeid og som vil gi kontrollmyndighetene bedre vilkår for kontroll.

Mer interessant er spørsmål: hva kan vi gjøre fremover?

Nøkkelordet er samarbeid. Myndighetene kan ikke vinne kampen mot kriminalitet alene. Det er derfor viktig å skape et godt samarbeid myndighetene seg imellom og ikke minst mellom myndighetene og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. Jeg mener fagforeningene har en viktig rolle her, både gjennom sine faktiske posisjoner, selvjustis innen bransjeorganisasjonene og ikke minst gjennom informasjon og holdnings skapende arbeid. Jeg er sikker på at vi ved å slå alle gode krefter sammen, har muligheter for et bedre resultat.