Historisk arkiv

Oppbevaring av Sleipner-vraket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Fordi oppbevaring av vraket har hatt en viktig rettssikkerhetsfunksjon, har det vært viktig å oppfylle berørte parters ønske om fortsatt opp-bevaring. Flytting av vraket til nytt oppbevarings-sted ville ha medført betydelige kostnader.(07.05)

Oppbevaring av vraket av MS Sleipner

Fordi oppbevaring av vraket har hatt en viktig rettssikkerhets-funksjon, har jusitisdepartementet vært lydhøre overfor berørte parters ønske om fortsatt oppbevaring. Flytting av vraket til nytt oppbevaringssted ville i tillegg ha medført betydelige kostnader. Vraket har også kunnet tjene som bevismiddel, og dette har gjort at vraket har måttet lagres et sted hvor offentligheten ikke uten videre har tilgang.

Hurtigbåten MS Sleipner forliste 26. november 1999. For å undersøke omstendighetene rundt forliset, oppnevnte Justisdepartementet en kommisjon som avga sin rapport 8. november 2000.

Som ledd i kommisjonens arbeid ble vraket av MS Sleipner hevet i august 2000, av Eide Marine Services AS. Det ble avtalt med Eide Marine Services at vraket skulle frigis til selskapet for opphugging når det ikke lenger var behov for oppbevaring.

Fordi oppbevaring av vraket har hatt en viktig rettssikkerhetsfunksjon, har departementet vært lydhøre overfor de berørte parters ønske om fortsatt oppbevaring. Departementet har ønsket å oppbevare vraket frem til rapporten kom og til interesserte har fått tid til gjennomgang av den.

Fra rapporten kom i november 2000 til påsken 2001 har vraket blitt undersøkt av mange fagfolk. Senere har flere berørte parter uttalte at vraket ikke må hugges opp før tiltalespørsmålet er ferdigbehandlet, fordi vraket kunne tjene som bevismiddel. Dette har gjort at vraket har måttet lagres et sted hvor offentligheten ikke uten videre har tilgang.

Staten har også vært nødt til å dekke tap og kostnader som følge av at frigivelsen av vraket ble utsatt. Flytting av vraket til og fra nytt oppbevarings-sted ville medført betydelige kostnader, og har derfor ikke vært hensiktsmessig. Dermed ble valget å oppbevare vraket hos Eide Marine Services AS iom at de skulle overta det.

Etter straffesaken mot kapteinen har departementet på ny sendt henvendelse til de berørte partene for å få synspunkter på opphugging av vraket. Det har kun kommet innvendinger fra Støttegruppen etter Sleipnerulykken og Senior Engineering mot at opphugging ble iverksatt.

Til tross for disse innvendingene har ikke departementet funnet grunn til å fortsette og oppbevare vraket. Det er foretatt grundige undersøkelser av vraket av både kommisjonen og andre. De berørte parter anses nå derfor å ha hatt tilstrekkelig tid til undersøkelser av vraket og innehenting av eventuelle bevis. På bakgrunn av dette er vraket frigitt Eide Marine Services 13. februar 2004 for opphugging i henhold til avtalen.