Historisk arkiv

Politidirektøren og lokale forhandlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

VG skriver at Politidirektøren tapte for politiet. Dette er ikke riktig. Justisdepartementet er enig med politidirektøren i at politimestrene i Oslo og Asker brukte sine fullmakter i strid med overord-nede føringer og at det var nødvendig å reagere, skriver Dørum. (28.04)

Replikk i Verdens Gang 28. april 2004

Justisdepartementet, politidirektøren og lokale forhandlinger

Avjustisminister Odd Einar Dørum(V)

VG skriver mandag at Politidirektøren tapte for politiet. Dette er ikke riktig. Justisdepartementet er enig med Politidirektøren i at politimestrene i Oslo og Asker har brukt sine fullmakter i strid med overordnede føringer og at det var nødvendig å reagere.

Det viktige i denne saken er ikke at forhandlingsfullmaktene ikke er inndradd. Det viktige er at Politidirektøren reagerer når noen går utover sine fullmakter. Slik skapes det respekt på alle nivåer hos de som har arbeidsgiveransvar i politiet, for de spilleregler som skal følges.

Det saken gjelder er at to politimestre har gjennomført lokale forhandlinger etter Hovedavtalens (HTA) 2.3.4 i strid med de bestemmelser og de føringer som er gitt for denne type forhandlinger.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) har i sine retningslinjer presisert at virksomhetene må ”utvise streng budsjettdisiplin mht omdisponering av driftsmidler til lønnsmidler. Virksomhetene må videre ved de lokale forhandlinger etter HTA pkt 2.3.4 Særlig grunnlag, begrense lønnsmessige tillegg og omgjøring av stillinger til det som er strengt nødvendig i forhold til Hovedtariffavtalens bestemmelser”.

AAD har i denne saken understreket overfor Justisdepartementet viktigheten av at alle lokale forhandlingssteder følger denne føringen.

Statens lønnsutvalg har i flere kjennelser avgitt uttalelser om forståelsen av hva som skal til for å oppfylle vilkårene. Den begrunnelse som er brukt møter ikke de strenge krav som er fastsatt.

Justisdepartementet har gitt støtte til Politidirektoratets vurdering av de aktuelle forhandlinger og har uttrykt forståelse for at direktoratet fant det nødvendig å reagere overfor de to politimestrene.