Samfunnets sikkerhet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 06.12.2004
Å sikre et trygt samfunn - som kan forebygge og håndtere ulykker og tilsiktede hendelser - er en av mine hovedoppgaver som justisminister, skriver Odd Einar Dørum i et innlegg. (6.12)
Aftenposten 6. desember 2004
Samfunnets sikkerhet
Av justisminister Odd Einar Dørum (V)
I Aftenposten 1.12 hevdes det at samfunnet kan bli skadet av "oppsplitning av oppgaver og uklare kommando- og ansvarsforhold" i sikkerhetsarbeidet. Jeg deler ikke dette syn. Samlet mener jeg det er både helhet og systematikk i sikkerhets- og beredskapsarbeidet .
I Sem-erklæringen gikk regjeringen inn for å følge opp Sårbarhetsutvalgets innstilling med tiltak. Totalansvaret for samfunnets sivile sikkerhet ble forankret i Justisdepartementet, og således ble utvalgets forslag om å samordne nasjonale myndigheters krisehåndtering fulgt opp. Regjeringen har videre fremmet stortingsmeldinger om samfunnssikkerhet i 2002 og 2004. På denne måten er ryddige ansvarsforhold sikret. Å sikre et trygt samfunn - som kan forebygge og håndtere ulykker og tilsiktede hendelser - er med dette en av mine hovedoppgaver som justisminister.
Jeg har også foretatt en rekke organisatoriske endringerområdet. Justisdepartementets rolle er tydeliggjort og styrket, bla.a. ved etableringen av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og ved å gi Nasjonal sikkerhetsmyndighet en faglig ansvarslinje til departementet.
Jeg har tatt initiativ til etablering av et sekretariat for Koordinerings- og rådgivningsutvalget for etterretnings- og sikkerhetstjenestene. I tillegg er Politiets sikkerhetstjeneste styrket, Sivilforsvaret omorganisert, en rekke lovtiltak er på plass og bevilgninger til politiet skal sikre landet bedre beredskap, blant annet mot terrorisme. I kampen mot terrorisme bruker jeg dermed store deler av virkemidlene Justisdepartementet rår over.
Krisehåndteringssystemet er fleksibelt, samtidig som det sikrer tydelige ansvarsforhold. Har man fagansvaret til daglig,er man også best rustet til å håndtere krisesituasjoner innen sitt ansvarsområde. Utover dette er det etablerte rutiner for koordinering mellom departementene i krisesituasjoner. Vi vurderer forholdene kontinuerlig og vil følge opp Stortingets behandling av saken om sivilt-militært samarbeid.
Justisdepartementet var blant initiativtakerne til "Beskyttelse av samfunnet" (BAS)-prosjektene ved Forsvarets forskningsinstitutt, som har fokusert på kritiske infrastrukturer som kraftforsyning, telekommunikasjon, transport og IKT. Utvalget for sikring av landets kritiske infrastruktur vil være et viktig supplement til BAS-prosjektene. Jeg ser med forventning frem til utvalgets rapport som vil gi bedre oversikt over hvilke virkemidler, særlig eiermessig og regulatorisk, vi må vurdere for å ivareta sikkerheten i forhold til ulike virksomheter som ikke er offentlige. Dette er en nødvendig og kontinuerlig vurderingsoppgave i vårt moderne samfunn.