Historisk arkiv

Nytt nødnett et nasjonalt løft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Et nytt nødnettet er både et nasjonalt løft for å styrke samfunnets sikkerhet og beredskap og viktig for det daglige operative behovet i nød- og beredskapsetatene, skriver justisministeren. (27.01)

Rana Blad 26. januar 2005

Nytt nødnett

av Justisminister Odd Einar Dørum (Venstre)

Thrilleren ”Deadline Torp” ble nylig sendt på NRK1. Nils Gaup tar i denne miniserien for seg gisseldramaet på Torp flyplass i 1994, og han synliggjør for seerne politiets behov for et kommunikasjonssystem som ikke lar seg avlytte.

Under gisseldramaet på Torp kunne journalistene med enkelt utstyr overhøre forhandlingene mellom gisseltakerne og politiet. Dette er en uholdbar situasjon. Avlyttingen og publiseringen av de pågående forhandlingene påvirket ikke bare forhandlingene og sikkerheten til gislene, men den må ha vært en enorm belastning for berørte parter.

Behovet for et sikkert samband er også tilstede i de to andre nødetatene, helsevesenet og brannvesenet. Det nye nødnettet vil bl.a. gi etatene bedre dekning, et avlyttingssikkert samband, mulighet for tverretatlig kommunikasjon og tilgang til databaser ute i felten. Derfor er jeg svært tilfreds med at Regjeringen før jul foreslo og fikk støtte i Stortinget for å bygge ut et nytt felles digitalt nødnett for helsevesen, politi og brannvesen.

Et nytt nødnettet er både et nasjonalt løft for å styrke samfunnets sikkerhet og beredskap, og viktig for det daglige operative behovet i nød- og beredskapsetatene. I første omgang skal det nye nødnettet omfatte politidistriktene Follo, Romerike, Oslo, Asker og Bærum, Søndre Buskerud og Østfold. Regjeringen tar sikte på at det nye felles nødnettet skal være landsdekkende i løpet av 2009.