Historisk arkiv

Tigging — en sosialpolitisk utfordring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg Aftenposten Aften 15.08.2005

Tigging er etter min mening en sosialpolitisk utfordring som vi ikke løser med et lovforbud. Derfor vil jeg oppheve den 105 år gamle løsgjengerloven, skriver justisministeren i et innlegg. Forslaget må sees i sammenheng med mulighet for lokale politivedtekter og at menneskehandel er straffbart. (15.08)

Aftenposten Aften 15. august 2005

Tigging – en sosialpolitisk utfordring

av Odd Einar Dørum (V), Justisminister

Sosialpolitikk er uten tvil bedre egnet til å løfte tiggere ut av fattigdom enn kriminalpolitikk. Derfor er jeg enig med Eric Nævdal når han den 9/8 skriver: "Den eneste måten å gi tiggere verdighet og respekt på er å ha en sosialpolitikk der samfunnets svakeste slipper å tigge for å klare seg." Jeg mener, i motsetning til Nævdal, at denne erkjennelsen innebærer at tigging ikke lenger bør være straffbart. Tigging er etter min mening en sosialpolitisk utfordring som vi ikke løser med et lovforbud. Derfor vil jeg oppheve den 105 år gamle løsgjengerloven.

Forslaget om å avkriminalisere tigging handler om å flytte fokus, bort fra hvor tiggere kan sitte og ikke sitte, og over på hva som skal til for å hjelpe dem ut av den vanskelige situasjonen de er i. Forslaget må i tillegg sees i sammenheng med muligheten for lokale politivedtekter og at menneskehandel er straffbart.

Jeg vil understreke at å opptre truende eller pågående verken er akseptabel oppførsel for tiggere eller for deg og meg. Jeg mener at "truende eller pågående" tigging, i den grad det er et problem, bør løses lokalt gjennom bruk av lokale politivedtekter som vedtas av kommunestyret.

I Oslo opplevde vi på forsommeren et økt antall tiggere som åpenbart kom utenfra, og som bar preg av å være organisert av bakmenn. La det være klinkende klart: Vi aksepterer ikke at mennesker profitterer på andre menneskers fattigdom. Bakmenn skal tas og straffes. For å være sikker på at de rammes av straffelovens bestemmelser om menneskehandel vil jeg skjerpe staffelovens bestemmelse om menneskehandel for utrykkelig å inkludere dette fenomenet. Dette forslaget vil bli sendt på høring om kort tid.

Jeg vil rose magasinet =Oslo og bymisjonen som sammen med næringslivet i sentrum tilbyr rusavhengige småjobber gjennom prosjektet "Lønn som fortjent". Disse prosjektene handler om å gi tiggerne et alternativ til tigging, det er rett og slett klok sosialpolitikk. Tigging er en påminnelse om at vi til tross for vår materielle velstand, ikke lever i et fullkomment samfunn.

Aktuell lenke: