Historisk arkiv

Norsk Arkivråds 40-års jubileumsseminar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kulturdepartementet

Statssekretær Berit Øksnes Gjerløw

Norsk Arkivråds 40-års jubileumsseminar

Radisson SAS Hotel, Oslo, 30. oktober 2001

Kjære arkivmedarbeidere og arkivarer! Gratulerer med dagen og med Norsk Arkivråds 40-årsjubileum !

Jeg overbringer med dette de hjerteligste hilsener fra oss i den nye politiske ledelsen i Kulturdepartementet, framfor alt fra vår nye kulturminister, Valgerd Svarstad Haugland.

Selv om vi ennå er nokså ferske i stolen, har vi ønsket å holde det løftet som ble gitt av den forrige kulturministeren om å medvirke ved åpningen av dette jubileumsseminaret. Deltakelsen her i dag er et uttrykk for et sterkt ønske om å komme i kontakt med et fagmiljø som er med på å utfylle bildet av departementets ansvarsfelt. Dette ansvarsfeltet har større spennvidde og variasjon enn det de fleste av oss til daglig forbinder med Kulturdepartementet.

Som ny politisk ledelse har vi ambisjoner om raskest mulig å lære oss å kjenne hele denne spennvidden - så godt det lar seg gjøre. Det er et forgrenet saksfelt som departementet på den ene eller andre måten har et forvaltningsansvar for. Skal vi makte dette, må vi dele på oppgavene, og statsråden selv er i disse dager fullt opptatt med budsjettarbeid.

Når dere feirer 40-års jubileum i Norsk Arkivråd, har jeg lest meg til flere ting; bl. a. har deres arkivfaglige interesseorganisasjon hatt en vesentlig betydning for arkivfaglig kompetanse på ulike nivåer i vårt samfunn.

Mange er opplært og oppdatert og dere har hatt et forum hvor dere møtes med deres interesser for faget. Norsk arkivråd har vært viktig leverandør til utvikling av faget og jeg ser av programmet for denne jubileumsfeiringen at dere stadig ser framover for å møte nye utfordringer.

Ikke minst forstår jeg at mange av dere har investert mye idealisme i dette arbeidet.

Det er gjennom hovedansvaret for forvaltning av arkivlovgivningen – faglig understøttet av landets arkivmyndighet, Riksarkivaren, – at Kulturdepartementet er med på å legge en del av de premisser som danner rammene rundt det praktiske og faglige arkivarbeidet. Det vedrører mest direkte de av dere som arbeider med offentlige arkiver. Jeg er kjent med at dere for vel to år siden arrangerte et eget stort seminar om den etterlengtede arkivloven, som da endelig var trådt i kraft etter mange års forberedelser.

Av de ting som er skjedd i løpet av de to årene som er gått siden den gang, må særlig nevnes utarbeidelsen av den omfattende arkivhåndboken for offentlig forvaltning og stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer.

Arkivhåndboken forklarer og utdyper arkivlovgivningen og gir arkivfaglige råd og vink. Jeg håper og tror at den er blitt et hjelpemiddel som dere har god nytte av i den praktiske arkivhverdagen og i forbindelse med kurs- og etterutdanningsvirksomhet.

Stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer ble lagt fram av den forrige Bondevik-regjeringen og behandlet i Stortinget i desember med Kristelig Folkepartis Ola T. Lånke som saksordfører. Denne meldingen vil være retningsgivende for politikken på dette området i årene framover. Oppfølging av meldingen er ennå bare i en innledende fase. Det jeg særlig vil trekke frem her i dag, er forslaget om å etablere et nytt statlig samordning- og utviklingsorgan for arkiv, bibliotek og museer.

Et slikt samordningsorgan bør kunne åpne for nye, spennende perspektiver ikke minst for arkivsektoren. For det første vil det innebære en viss økning i det statlige engasjementet på arkivområdet. Dette har sammenheng med at det ikke finnes noen etablert virksomhet på arkivområdet som skal danne basis for det nye organet, i motsetning til det som er tilfelle for både museums- og bibliotekområdet. Det betyr at a’en i det nye abm-organet vil representere en nydannelse. Dernest vil det bety at arkiv kommer i nærkontakt med bibliotek og museum innenfor en felles organisatorisk ramme. Også det kan åpne for nye muligheter og perspektiver.

Ennå er det nye organet kun i støpeskjeen. Opplegget er imidlertid at det i løpet av 2002 skal bygges opp skritt for skritt. Statens bibliotektilsyn, Riksbibliotektjenesten og Norsk museumsutvikling skal integreres i det nye organet, og i tillegg skal det altså tilføres arkivkompetanse. Jeg vil benytte anledningen til å oppfordre dere til å følge med i og engasjere dere i den nydannelsen vi her skal utvikle.

Som arkivmedarbeidere og arkivarer er det mulig noen av dere opplever at dere ikke arbeider på samfunnets mest framskutte scene. Dere hører ikke til blant de som lettest fanger oppmerksomhet og høster den mest høylytte applaus i vårt mediestyrte samfunn. Ikke desto mindre utgjør det arbeid dere utfører bak kulissene, en samfunnsmessig funksjon av stor strategisk betydning. Den betydning blir ikke mindre sentral med årene. Den kan endres i innhold. Men i det moderne informasjons- og kunnskapssamfunnet vil dere komme til å spille en svært sentral rolle, selv om dere ikke nødvendigvis vil bli mer synlig enn før i selve rolleutøvelsen.

Informasjons- og dokumentasjonsbehandling utgjør en sentral del av et moderne samfunns infrastruktur. Her ligger tjenester og funksjoner som er uunnværlige for at både offentlig og privat virksomhet og den sivile sektor skal kunne løse alle sine forskjelligartede oppgaver. Det er på sett og vis åndedrettsfunksjoner som er livsviktige for den løpende virksomhet, men de er også nervetråder som knytter nåtiden sammen med fortid og fremtid. Dermed fungerer de som en del av samfunnets kollektive hukommelse.

En organisasjon trenger hukommelse, men det er også nødvendig kreativt å tilpasse seg fremtidens utfordringer. Et jubileum er en naturlig anledning til både å rette blikket bakover og fremover. Programmet for dette seminaret vitner om at Norsk Arkivråd er en organisasjon som er seg svært bevisst betydningen av dette dobbelte perspektiv.

Med dette erklærer jeg Norsk Arkivråds jubileumsseminar for åpnet og ønsker dere lykke til både med disse seminardagene, og med den videre utvikling av organisasjonen og arkivfaget de neste 40 år.