Historisk arkiv

Ny avtale om visningsvederlag inngått

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Pressemelding

Nr.: 117/02
Dato: 16.12.2002
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Margaretha Østern, tlf. 22 24 80 29

Ny avtale om visningsvederlag inngått

Kultur- og kirkedepartementet har inngått ny avtale om visningsvederlag med fire kunstnerorganisasjoner fra 1. januar 2003. Avtalen innebærer at det prosentvise årlige tillegget for veksten i antall kunstverk i offentlig eller i offentlige støttede institusjoners eie, økes fra 2,5 prosent til 3,25 prosent. Det er samtidig innført et tak på 7,5 prosent for den samlede økningen av visningsvederlaget fra ett år til neste .

Den nye avtalen er inngått for perioden 1. januar 2003 til og med 31. desember 2005, men fornyes automatisk dersom den ikke sies opp av partene.

Visningsvederlag er et kollektivt vederlag for offentlig visning av billedkunst, kunsthåndverk og fotografiske verker i offentlig eller i offentlig støttede institusjoners eie. Vederlaget utbetales til godkjente fond og utgjorde i 2002 ca. 22,5 mill. kroner.

På bakgrunn av en undersøkelse om bestand er partene kommet til enighet om en økning av det årlige tillegget for bestandsvekst. Forhandlingene har vært ført med Norske Billedkunstnere, Norske Kunsthåndverkere, Forbundet Frie Fotografer og Sámi Dáiddacehpiid Searvi/Samiske Kunstneres Forbund.