Historisk arkiv

Klarsignal for teaterbygg i Tromsø - styrket kirkeøkonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Regjeringen gir i revidert nasjonalbudsjett klarsignal for nytt teaterbygg i Tromsø. Samtidig foreslås det å styrke de kirkelige fellesrådene med 25 millioner kroner. For å finne rom for nødvendige påplusninger har noen omprioriteringer på budsjettet vært påkrevd. (15.05.03)

Pressemelding

Nr.: 45/03
Dato: 15.05.2003
Kontaktperson: Fungerende informasjonssjef Kjell Solem, tlf. 22 24 78 09

Klarsignal for teaterbygg i Tromsø - styrket kirkeøkonomi

Regjeringen gir i revidert nasjonalbudsjett nødvendige tilsagn for nytt teaterbygg i Tromsø. Med denne beslutningen kan realiseringen av nytt teaterbygg for Hålogaland Teater ta til i 2003. Styringsrammen er på 249,2 millioner kroner. Staten skal finansiere 174,4 millioner kroner. Det er avtalt med kommunen og fylkeskommunen at de dekker likviditetsbehovet for 2003 og halvparten av behovet i 2004. Statens utgifter slår inn med 31,4 millioner kroner i 2004-budsjettet.

Riksteatrets samlokalisering
Riksteatret og Rikskonsertene skal samlokaliseres i nye lokaler i 2003. Riksteatret får en økt bevilgning på 2,5 millioner kroner som er delvis dekning av flytteutgiftene.

Riksregaliene
Riksregaliene har til nå vært oppbevart i et kjellerrom i Nidaros domkirke. De har vært vist for publikum i sommersesongen gjennom en heisanordning fra oppbevaringsrommet. Dette er en utilfredsstillende løsning. Regjeringen foreslår 2 millioner kroner for å finne en bedre visningsløsning.

25 millioner til kirken
Regjeringen foreslår også å styrke de kirkelige fellesrådene med 25 millioner kroner. Midlene skal gå til den lokale kirken, og kommer i tillegg til 100 millioner som allerede er bevilget for 2003. Økningen i statens tilskudd, rokker ikke ved det lovfestede ansvaret kommunene har for driften av kirken og kirkegårdene.

Tilskudd til private kirkebygg
Departementet har en ordning med arealtilskudd til private kirkebygg. Det ble satt av 5 millioner kroner til private kirkebygg på 2003-budsjettet, men det ble varslet at regjeringen ville komme tilbake til saken. Regjeringen foreslår nå en økning på 7, 2 millioner kroner til private kirkebygg, slik at tilskuddet tildeles med 825 kroner per kvadratmeter.

Det Mosaiske Trossamfund
Regjeringen foreslår å bevilge 6,5 millioner kroner til fysiske sikkerhetstiltak i forbindelse med rehabilitering og utbygging av Det Mosaiske Trossamfunds samfunnshus og rehabilitering av synagogen. Historiske erfaringer viser at jødiske institusjoner må beskyttes mot overgrep. Regjeringen mener at utgiftene til høynet sikkerhetsnivå skal tas av staten som et engangstilskudd.

Nedskjæringer
Forslagene til justeringer på Kultur- og kirkedepartementets budsjett gir en total budsjettøkning på vel 20 millioner kroner. Men for å finne rom for nødvendige påplusninger, må departementet redusere noen utgiftsposter. Dette rammer i første rekke budsjettene for lokale og regionale kulturbygg
(- 8 millioner kroner), pressestøtten (- 6,4 millioner kroner) og bevilgninger under Norsk Filmfond (- 1,8 millioner kroner).