Historisk arkiv

Selskapet Norge 2005 AS får nytt styre og må tilføres midler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Styret for selskapet Norge 2005 AS har meddelt departementet at sponsor- og minnemyntinntektene ligger an til å bli vesentlig mindre enn selskapet tidligere har regnet med. Regjeringen går derfor inn for å tilføre selskapet økte midler som vil sikre driften. Selskapet vil få et nytt styre ledet av Jens Kristian Thune.(20.04.05)

Pressemelding

Nr.: 50/05
Dato: 20.04.05
Kontaktperson: Fung. informasjonssjef Siv Haugan, tlf. 90 23 20 20

Selskapet Norge 2005 AS får nytt styre og må tilføres midler

Styret for selskapet Norge 2005 AS har for kort tid siden meddelt departementet at sponsor- og minnemyntinntektene ligger an til å bli vesentlig mindre enn selskapet tidligere har regnet med. Regjeringen går derfor inn for å tilføre selskapet økte midler som vil sikre driften. Selskapet vil få et nytt styre ledet av Jens Kristian Thune.

Ansvaret for forberedelse og gjennomføring av hundreårsmarkeringen 1905–2005 er tillagt selskapet Hundreårsmarkeringen – Norge 2005 AS, et aksjeselskap heleid av staten. Selskapet ble stiftet 3. februar 1998 og hadde de første årene ansvaret for markeringen av et nytt årtusen.

Selskapets hovedinntektskilder når det gjelder hundreårsmarkeringen, er statlige tilskudd, sponsorinntekter og inntekter fra salg av minnemynter. I statsbudsjettet for 2005 er det bevilget 35 mill. kroner til selskapet.

Selskapet har informert departementet om at inntektene er redusert med 22,8 mill. kroner i forhold til det som var budsjettert: Det har ikke vært mulig å oppnå sponsorinntekter i den størrelsesorden man opprinnelig forventet, og minnemyntene har blitt dyrere å produsere pga. økte gull- og sølvpriser. For øvrig har selskapets utgifter økt med ca. 4 mill. kroner, slik at det beregnede underskuddet ved prosjektslutt vil være 26,9 mill. kroner.

Regjeringen legger avgjørende vekt på at den nasjonale markeringen av hundreårsminnet – der selskapet spiller en viktig rolle – skal gjennomføres som planlagt og at den økonomiske situasjon selskapet er kommet i, ikke skal få konsekvenser for de mange arrangementer og tiltak over hele landet som skal gjennomføres de kommende måneder. Regjeringen går derfor inn for at selskapet tilføres de nødvendige 26,9 mill. kroner, slik at ingen av hundreårsmarkeringens arrangementer, prosjekter og tiltak blir negativt berørt.

Styret for selskapet har stilt sine plasser til disposisjon. Kultur- og kirkedepartementet vil innkalle til ekstraordinær generalforsamling for å få valgt nytt styre. Det nye styret vil bli ledet av høyesterettsadvokat Jens Kristian Thune.