Historisk arkiv

Fakkelfestivalen i Eidsberg 25. januar 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Statssekretær Berit Øksnes Gjerløw

Fakkelfestivalen i Eidsberg 25. januar 2002

Åpningen av Fakkelfestivalen, Eidsberg Grendehus, Eidsberg, 25. januar 2002

"Bli lys - og det ble lys.
Bli lys – og det ble kjærlighet.
Bli lys – og det ble fakkelfestival".

Fakkelfestivalen er omkranset av LYS og av KJÆRLIGHET. Kjærlighet til musikken, til fellesskapet og til troen på dette å arbeide noe fram i fellesskap. Denne troen som smitter og dypest sett gir oss HÅP.

Jeg vet at dere er mange som har brukt mye til på forberedelser i dag og som helt sikkert også blir slitne. Men slik er det med det gode; det koster oss noe å investere i det gode. Jeg er allikevel sikker på at når vi går hjem i kveld er alle lykkelige.

Bak alle nyskapninger innenfor kulturlivet - og selvfølgelig også på andre felt - er det alltid en god idé. Vi kjenner en som sa; Jeg har en plan. Her i Eidsberg var det en som sa; Jeg har en ide. Idéen i dette tilfellet startet med en vellykket markering, da fakkelstafetten i forkant av de olympiske leker på Lillehammer i 1994, kom til Eidsberg. Mange av dere var blant de nærmere 3000 mennesker opplevde en stemningsfull stund som ikke har latt seg viske ut av bevisstheten. Et par år senere fikk noen av deltakerne den tanken at det kunne lages en festival på samme årstid, preget av noen av de samme elementene - fakler og musikk. Ifølge Erik Hagler var det NOEN som fikk denne ideen. Ifølge lokale kilder var det nettopp ham; Erik Hagler. Den samme lokale kilde sier om ham;

- Han er et ufortjent privilegium til vårt lille samfunn
- Han har selv barnets yre glede
- Hans tid går med til barn og kultur
Og jeg sier; dette var ingen dårlig kombinasjon!

Initiativet ble behandlet politisk og resultatet ble et samarbeid mellom kommunene Eidsberg, Marker og Trøgstad om å la lokale, regionale og nasjonale artister gi folk en god opplevelse i vintermørket i vinterolympiadeåret 1998.

Fakkelfestivalen i 1998 gikk over 10 dager og ble godt gjennomført med over 1000 mennesker som publikum. Den ble til og med åpnet av den daværende kulturminister. Inspirert av suksessen ble det planlagt at fakkelfestivalen måtte gjentas og bli en tradisjon hvert fjerde år, i forkant av de olympiske vinterleker. "Lys og toner i vintermørket", ble festivalens appellerende motto. Et eget festivaltilbud til barna har man også fått til her i indre Østfold - en slags "minifakkelfestival" med det betegnende navnet "Fyrstikkfestivalen". Imponerende!

Kulturinnholdet i Fakkelfestivalen skal å være en blanding av og et samarbeid mellom artister med ulike ståsted og uttrykk. Årets fakkelfestival - den tredje i rekken - har et program som spenner fra Bellman og Taube via jazz til folkemusikk. Det skulle borge for en vellykket festival.

Jeg vil gjerne gi arrangørene ros for en fin festivalidé, og ønsker alle lykke til med Fakkelfestivalen 2002.