Historisk arkiv

Åpning av kunstutstillingen "Min Gud min Gud"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Statssekretær Berit Øksnes Gjerløw

Åpning av kunstutstillingen "Min Gud min Gud"

Kulturkirken Jacob, 9. mai 2003

Kjære kunstnere, arrangører og publikum

Gang på gang fyller Kirkelig Kulturverksted denne spennende Jacob kirke med innhold. Denne gangen i samarbeid med kunsthistoriker Gunnar Danbolt og konservator Erlend Høyersted.

Kirkene våre er kulturskatter og har mange kunstverk – som er de første barn og ungdom møter i sitt lokalsamfunn. Kirken har alltid hatt et forhold til kunsten - det var i klostrene de første teatrene fant sted.

Kirken bærer et budskap som til alle tider har fremkalt undringen. Det mystiske finner ikke plass i bare ordene. Ulike kunstuttrykk har vært med å sette menneskelivet inn i sammenhengen og gi språk til de ordløse dimensjoner i forholdet mellom mennesket og det hellige.

Disse eksistensielle spørsmål har kunstnere også alltid arbeidet med.

Men kirken har også alltid et problem med å bruke samtidskunsten. Den er i sin form utfordrende og grensesprengende. Og den lokale kirke kan føle seg provosert og holde ulike kunstuttrykk på avstand.

Jacob kirke er et sted som enklere kan åpne for samtidskunsten. Kirken skal være et sted for livet som faktisk leves.

Utstillingen ”Min Gud, min Gud” kan være med på å bygge broer mellom kirke og kulturliv. Arrangøren har ønsket å slippe kunsten og kunstnerne løs, med mange forslag til svar, uten fasit, på allmennmenneskelige og eksistensielle spørsmål. Det var viktig for oss å bidra til at denne utstillingen kunne gjennomføres.

Utstillingens tittel ”Min Gud, min Gud”, er deler av et sitat hentet fra Jesu dødskamp. Det verste for ham var ropet: ”hvorfor har du forlatt meg”? Kunstnerne er invitert til å komme med sine bidrag til hvordan de oppfatter livet og samtiden, fravær av en Gud.

”Gud er død” uttalte en kjent filosof (Nietzsche) på slutten av 1800-tallet, og la til ”dessverre”. Sitatet er blitt mye anvendt i vår egen tid, og er symptomatisk for at eksistensielle og religiøse spørsmål settes under debatt. Også det som tidligere ble ansett som selvsagt og vedtatt blir satt spørsmålstegn ved og uttrykt med samtidens uttrykk.

Utstillingskonseptet som er lagt til grunn for denne utstillingen, er tilpasset kirkerommet. Utstillingen fremstår som helhetlig, og de enkelte verk kommuniserer med hverandre. Flere ulike kunstuttrykk er valgt, noe som er med på å gjøre denne utstillingen spesielt interessant og utfordrende.

Kirkelig kulturverksted har vist stort mot tidligere, og nå gjør de det igjen. Dere har sprengt grenser for hva som har vært innenfor respekterte grenser. Det må være høyt under taket i en kulturkirke. Alle begrensinger og rammer som legges på kunst, vil redusere kunstens mulighet for engasjement og erkjennelse. Derfor vil jeg gjerne i god kirkelig tradisjon vitne om at Kirkelig Kulturverksted har betydd mye for meg personlig ved å sette musikk og ulike kunstuttrykk på dagsorden.

Med dette erklærer jeg kunstutstillingen ”Min Gud, min Gud” for åpnet, og håper at et stort publikum vil kjenne sin besøkelsestid.