Historisk arkiv

Åpningen av Ungdommens kirkemøte 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Statssekretær Berit Øksnes Gjerløw

Åpningen av Ungdommens kirkemøte 2003

Rødde folkehøyskole på Leinstrand sør for Trondheim, 25. juni 2003

Kjære utsendinger til Ungdommens kirkemøte.

Først vil jeg takke for fellesskapet og for muligheten til å være her.

Jeg vil takke: for den betydelige innsatsen dere gjør gjennom arbeid i kirken lokalt, regionalt og sentralt. "Alle mennesker betaler prisen for sine foreldres valg" har et klokt menneske en gang sagt. Det er sant også i kirken. Barn og unge betaler prisen for de valg vi som har vært engasjert i kirken lenge, har tatt. Men jo mer og bedre kommunikasjonen mellom generasjonene er, jo bedre blir de forutsetninger neste generasjon får å forholde seg til. Og derfor er det svært gledelig at de kirkelige organene nå legger så stor vekt på å gi ungdom reell innflytelse. Utsendingene fra Ungdommens kirkemøte til Kirkemøtet 2002 gjorde en solid jobb. De var vel forberedt og hadde - for å si det litt sleivete - "gjort leksa si" på en overbevisende måte. De var ufrakommelige eksempler på at det arbeidet som gjøres på Ungdommens kirkemøte, har bærekraft i seg.

Men det er også to andre, helt konkrete og aktuelle grunner til at det arbeidet dere gjør i samspill med de kirkelige organene er gledelig:

Den reform av dåpsopplæringen som Stortinget vedtok 27. mai, er omfattende og vil kreve ny innsats av et omfang kirken ikke har stått overfor på lenge, ikke siden 1739 sier biskopen i dette bispedømmet. Myndighetsfasen i dette reformprogrammet er en fase som ikke tidligere har vært innarbeidet i Kirkemøtets planer for kirkelig dåpsopplæring. Her vil kirken være helt avhengig av unge menneskers innsikt. Dere vet best hvor skoen trykker. Dere har tanker og kunnskap og drømmer om hvordan det skal være å være ung i kirken. For at myndighetsfasen skal bli det den er tenkt, trenger vi dere.

Vi står også overfor betydelige utfordringer når det gjelder rekruttering til kirkelige stillinger. Det arbeid dere gjør ved å være med og forme kirkens liv og uttrykksmidler, sette fokus på det som i deres øyne er kirkens viktige oppgaver, er med å på skape en rekrutterende kirke, en kirke det gir mening å være med i, en kirke det gir mening å lytte til, en kirke det gir mening å arbeide i.

Dette Ungdommens kirkemøte som dere nå deltar på, er noe dere aldri vil glemme. Dels kommer det av at det er dette første Ungdommens kirkemøte som finner sted etter at Kirkerådet har vedtatt at disse møtene skal finne sted årlig. Dels kommer det av at mange bispedømmer nå har ungdomsting i bispedømmene sine og at dere etterhvert nå ser at kirkens ungdom får flere selvstendige ben å stå på. Dels kommer det av at dere under dette møtet skal velge de første utsendinger til Kirkemøtet som både har tale- og forslagsrett. Dere er en del av prosessen - levende i kirken med deres påvirkning. Men dette stiller også krav til dere. Som for eksempel å være positiv og å bevare deres egenart.

Men mest kommer det av at Ungdommens kirkemøte dette året er knyttet opp mot generalforsamlingen for Konferansen av Europeiske Kirker, som er den største internasjonale kirkekonferanse som har funnet sted på norsk jord. Mange tråder i den verdensvide kirkens store billedvev samles her disse dagene. Og jeg synes det er en spennende og morsom tanke at Ungdommens kirkemøte i Den norske kirke holder hus her i Misjonssambandets høyborg i Sør- Trøndelag, på selveste Rødde, har nestlederen i Kirkerådet, en ung kvinne, i deres midte og skal inn i Nidarosdomen og feire - av alle ting - en ortodoks gudstjeneste sammen med 125 andre kirkesamfunn.

"Ut omnes unum sint" (Jesu forbønn om at "dere alle må være ett, Joh. 17, 21) var et økumenisk slagord i min spede ungdom. Mange av oss som skal være tilstede vil nok føle at vi er nærmere oppfyllelsen av den bønnen enn noen gang før i det økumeniske arbeidets historie.

Verden går framover! Kirkene, som er i verden, men ikke av verden, har utviklingsmuligheter! Det økumeniske arbeidet de siste 100 år har båret frukter!

Dere vil ha mange muligheter gjennom deres kirkelige tilknytning og deres arbeid i kirkelig styre.

Lykke til med arbeidet og opplevelsene på Ungdommen kirkemøte 2003!