Historisk arkiv

Åpningen av Valdres Sommersymfoni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Statssekretær Berit Øksnes Gjerløw

Åpningen av Valdres Sommersymfoni

Leira, 24. juni 2003

Kjære musikkvenner

Jeg kom kjørende med Valdres-ekspressen opp hit, den var full av flotte barn og ungdommer med svære instrumenter. Takk for at dere inviterte meg til å dele denne dagen med dere, jeg skal hilse så mye fra kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Valdres Sommersymfoni er en møteplass der talentfulle barn og ungdommer i et fellesskap kan dyrke sin sterke interesse for musikk. Den er bygget opp rundt elevenes behov for utvikling og inspirasjon. Det skjer gjennom bruk av landets beste krefter som instruktører, med supplement av utenlandske krefter. Alle får individuelt tilpasset undervisning, men deltar også i orkestre og i ulike kammermusikalske sammensetninger.

Valdres Sommersymfoni gir et tilbud til morgendagens musikere, et tilbud som er et supplement til det ordinære utdanningstilbud. Barn og unges musikalske utvikling harmonerer ikke alltid med deres alder. Dette tar tilbudet i Valdres sommersymfoni hensyn til. I løpet av uken på Valdres sommersymfoni er elevene sammen nesten døgnet rundt. Slik utvikles vennskap, og det bidrar til at de yngste finner forbilder blant de litt eldre.

At landets unge talenter verdsetter Valdres Sommersymfoni, er lett å se. Mange av landets fremste unge musikere har gjennom flere år vært elever ved Valdres Sommersymfoni. Det er en glede for oss alle at søkningen hit i dag er vesentlig større enn kapasiteten, og elevene kommer fra Alta i nord til Lindesnes i sør.

Det som virkelig gjør Valdres Sommersymfoni unik, er koblingen mellom egenutvikling gjennom opplæringstilbudet og muligheten for å presentere seg som musikere for hverandre og for et større publikum, altså koblingen mellom opplæring og festival.

I denne uken settes noen av landets fremste strykertalenter sammen til en masterclass som også blir et tilbud og noe av ryggraden i festivalen. På denne måten får disse presentert seg for publikum - sammen med andre talenter - og ikke minst sammen med etablerte kunstnere. I tillegg settes det sammen en rekke ulike kammermusikkgrupper. Dette gir et variert festivalprogram, og for elevene gir det en viss forståelse av hvordan det er å være profesjonelle utøvere.

Kombinasjonen av kurs/opplæring og festival har slått godt an hos både etablerte musikere og pedagoger. Dette er en viktig årsak til at det i dag er mulig å få 35 lærere/utøvere til å være til stede hele uken.

Valdres sommersymfoni er et resultat av en enorm innsats lagt ned av ildsjeler. De har hatt en visjon som de har hatt mot og styrke til å arbeide målrettet mot, til tross for en usikker økonomi. I år fyller Valdres Sommersymfoni 10 år og har et sterkere innhold enn noe år tidligere. Dette har skjedd ved at det systematisk er tatt mange små skritt.
I år kan vi telle hele 15 konserter der utøverne er hentet fra inn- og utland.

I dag er det først og fremst grunn til å glede seg og la seg beruse av årets rikholdige konsertprogram. Og jeg gleder meg til å være her i dag sammen med dere.

Med dette er det en glede for meg å erklære Valdres Sommersymfoni i jubileumsåret 2003 for åpnet.