Historisk arkiv

Automatbransjens bønner for sin syke mor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Gjendriver påstander fra automatbransjen. Helt ordinær prosess med lov om spill og lotterier. Innlegg av statssekretær Berit Øksnes Gjerløw. (22.05.03)

Statssekretær Berit Øksnes Gjerløw

Automatbransjens bønner for sin syke mor

Nationen, 22. mai 2003

Nationen bringer 20. mai reportasjen ”Norsk Tipping fekk det som dei ville”. Påstanden er at Norsk Tipping får monopol på automatspill uten at Lotteritilsynet har vurdert virkningene. Det insinueres at det er noe uriktig som har skjedd i arbeidet med den nye lotteriloven.

Kommentarene fra Lotteritilsynets direktør Atle Hamar i samme reportasje viser med tydelighet at det verken er dekning for tittel eller ingress. Men for ordens skyld: Lovforslaget om spill og lotterier er utarbeidet på en helt ordinær og forsvarlig måte.

Norsk Tipping er statens heleide selskap for spill og lotterier. Eierskapet til Norsk Tipping AS forvaltes av Kultur- og kirkedepartementet. Departementet har i arbeidet med lovforslaget bedt om utredninger fra selskapet. Vi har blant annet fått klarlagt at Norsk Tipping kan påta seg oppgaven som eneoperatør i automarkedet – innenfor de rammene myndighetene vil at slike spill skal skje.

Departementet sendte 21.juni i fjor ut forslag om innstramninger i automatmarkedet – innenfor eksisterende oppstillingsmodell med private operatører. Men forslagene til innstramninger ble forkastet av automatbransjen selv.

Derfor arbeidet vi videre med forslaget om Norsk Tipping som eneoperatør av automater og sendte det på høring 25.oktober i fjor. Lovforslaget ble deretter framlagt 14. mars. Dette har ikke vært noen ”skinnprosess” slik automatbransjen hevder.

Dette er tvert i mot en prosess hvor regjeringen har vist vilje og handling for å ta tak i et marked som er kommet ut av kontroll.

Omsetningen i automatene økte dramatisk, fra 9 milliarder kroner til 15 milliarder kroner bare fra 2001 til 2002. Samtidig er vi blitt mer og mer klar over skadevirkningene ved at tusenvis av mennesker ikke klarer å kontrollere sin spilleatferd. De spiller seg til fant.

De frivillige organisasjonene som Røde Kors og Redningsselskapet som har hatt store inntekter i automatmarkedet, tar samfunnsansvar, og støtter regjeringens forslag om enerett for Norsk Tipping.

Automatoperatørene vil tape på omleggingen og snakker nå for sin syke mor. De bruker alle argumenter de kan finne for å så tvil om regjeringens forslag. Påstanden i Nationen om at arbeidet med ny lov om spill og lotterier er styrt av Norsk Tipping, har vi sett før, uten at de blir mer riktige av den grunn.