Åpning av midtnordisk filmfest
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet
Trondheim, 30. september 2004
Tale/innlegg | Dato: 30.09.2004
Statssekretær Yngve Slettholm
Åpning av midtnordisk filmfest
Trondheim, 30. september 2004
Kjære festivaldeltakere
Det er en glede for meg å få anledning til å åpne Midtnordisk filmfest i Trondheim.
Midtnordisk filmfest er ikke bare et bransjetreff for filmskapere på tvers av landegrensene. Det er også en festival som gir filminteresserte en unik mulighet til å se god regional film på kino. Hele arrangementet har den regionale filmen og regionalisering som tema. Seminaret i morgen vil fokusere nærmere på dette.
De nordiske landene har mange fellestrekk som binder oss sammen og som går på tvers av nasjonale grenser og internasjonale avtaler. Det er derfor viktig at vi har alternative møtesteder slik at vi kan utveksle erfaringer og kunnskap. Gjennom midtnorden-samarbeidet ønsker man nettopp å få til en slik utveksling og samhandling på tvers av landegrensene. Dette er et samarbeid som på kulturfronten bidrar til å fremme det lokale og regionale særpreget. Det lokale og regionale gir også et viktig utgangspunkt for den nasjonale kulturen generelt, og filmen spesielt.
Film og andre audiovisuelle produksjoner får en stadig større betydning i folks hverdag. Film som uttrykksform når svært mange mennesker, og er et av de viktigste kulturuttrykk i vår tid. Som all kultur har selvsagt også filmen sin egenverdi Men samtidig er den et viktig kulturpolitisk redskap for å synliggjøre landets egen språk og kultur i en tid med sterk internasjonalisering.
I 2003 var 2,3 millioner nordmenn på kino og så historier på norsk, fortalt av norske filmskapere, med basis i norsk virkelighet. Dette er det høyeste besøkstallet på nærmere 20 år. Besøkstallet på norske filmer i 2004 har hittil ligget noe lavere enn i 2003. I år ser vi imidlertid en stor genremessig bredde i norsk film som ikke var så tydelig blant fjorårets filmer. Det er ingen tvil om at norsk film er i ferd med å modnes.
Det har skjedd en grunnleggende endring for norsk film, både når det gjelder evnen til å engasjere publikum og den generelle oppfatningen av norsk film. Det kan ikke være tvil om at omleggingen av støttesystemet i 2001 har vært en suksess. Men vi må ikke la noen års suksess bli en sovepute. Vi må se framover og være i stand til å møte nye utfordringer.
Film er en bransje i rask utvikling, både teknologisk og kunstnerisk. Vi som skal utarbeide en politikk som fremmer den norske filmen, må følge utviklingen nøye slik at virkemidlene er i tråd med det produksjonsmiljøene trenger for å utvikle seg.
Departementet har tidligere varslet at vi vil foreta en gjennomgang av hele filmområdet. Dette arbeidet starter nå i høst, og vi legger opp til et bredt samarbeid med hele bransjen. Så her oppfordres alle til å være aktive i prosessen, en prosess som vil legge grunnlaget for de fremtidige virkemidlene på filmområdet. Det er vår ambisjon å forbedre rammevilkårene for norsk filmproduksjon og sikre en fordeling av midler som vil komme både filmskapere og publikum til gode. En slik prosess må naturlig nok ta noe tid, og eventuelle endringer i virkemidlene som følge av denne gjennomgangen vil først bli iverksatt i 2007.
Norsk filmbransjes viktigste ressurs er dens kunstneriske og kreative potensial. Nøkkelen til fortsatt suksess ligger i å dyrke fram og pleie dette potensialet. Og det er ingen tvil om at vi i dag har et fantastisk utgangspunkt for videre kunstnerisk vekst. Tilliten man er i ferd med å etablere hos publikum, er ikke bare viktig av økonomiske årsaker. Jeg vil også fremheve at dette kan gi grunnlag for å utfordre filmspråket, bryte barrierer og gå nye veier.
Trøndelag har tidligere av onde tunger blitt omtalt som et sort hull hva angår film i Norge. Programmet for denne festivalen viser at regionen rommer mange talenter, som i løpet av de siste årene også har laget flere filmer med høy kvalitet. Sammen med den satsingen på film som nå skjer i Midt-Norge, med regionens ambisjoner om et regionalt filmsenter og et regionalt produksjonsfond, bør denne omtalen tilbakevises en gang for alle. Jeg synes det er svært spennende at også Midt-Norge satser på å utvikle et filmmiljø.
Jeg er også svært glad for at vi kan slå fast at mye av given i norsk film for tiden faktisk kommer fra regionene. Økt satsing på film i regionene kan gi lokale filmmiljøer med høy kompetanse, som igjen vil kunne bidra til å styrke og videreutvikle norsk filmbransje. For å bidra til denne utviklingen vil Regjeringen foreslå at det innføres en egen tilskuddsordning for regional filmsatsing. I første omgang er det tale om en ordning av forholdsvis beskjedent omfang. Ordningen må selvsagt sees i sammenheng med de overordnede målsettingene og virkemidlene for filmpolitikken. Vi vil derfor bruke 2005 til å vinne erfaring for senere å kunne utforme en best mulig ordning.
Det er svært positivt med de mange ulike regionale initiativene og vi vil nok få anledning til å høre mer om dette på morgendagens seminar om regionalisering.
I kveld åpner filmfesten med filmen Populærmusikk fra Vittula. Dette er et eksempel på en film som nettopp er resultat av regional satsing, og med klare referanser til og fokus på den lokale kulturen.
Jeg ønsker lykke til og erklærer Midtnordisk filmfest for åpnet.