Historisk arkiv

Markering av landsdekkende skolekonserttilbud fra 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Markering av landsdekkende skolekonserttilbud fra 2006

StatssekretærYngve Slettholm, Tou Scene, Stavanger 31. august 2005

Kjære musikkvenner!

Markering av landsdekkende skolekonserttilbud fra 2006

”Musikk gir universet sjel, den gir sinnet vinger, fantasien flukt, alvoret sjarm og den gir munterhet og liv til alt,” sa den greske filosofen Platon. I lys av musikkens fortreffelige egenskaper så levende beskrevet av Platon, er det en stor glede for meg å få være med på markeringen av at Rikskonsertenes skolekonserttilbud blir landsomfattende fra 2006.

Rikskonsertene står sterkt i grunnskolen. Helt siden Rikskonsertene ble etablert i 1968 har de sørget for å bringe levende musikk av høy kunstnerisk kvalitet til barne- og ungdomsskoleelever. I grunnskolen nås så godt som alle norske barn. Derfor er Rikskonsertenes rolle som musikkformidler enestående.

Hele 9000 skolekonserter blir årlig spilt for nærmere 600 000 skoleelever i alderen 6 til 16 år. Med et slikt omfang er det ikke rart at den norske skolekonsertordningen også vekker interesse internasjonalt. Skolekonserter er riktignok ikke et norsk fenomen. Skoleelever i en rekke land over så godt som hele verden opplever skolekonserter, og Rikskonsertene samarbeider tett med sine søsterorganisasjoner i de andre nordiske landene. Det som særpreger den norske skolekonsertordningen, er at den er 100 % finansiert over offentlige budsjetter.

I dag er 410 av landets 434 kommuner med i skolekonsertordningen. Barne- og ungdomsskoleelever i de 21 kommunene som står på venteliste vil få glede av skolekonserter neste år. Stavanger kommune er én av disse. Det er mange skoleelever fra Stavanger her i dag, og fra neste år skal dere to ganger i året få besøk av profesjonelle musikere som vil glede, overraske,– og kanskje gi dere lyst til å utforske nye sider av musikken. De tre kommunene som ikke har søkt om å komme med i skolekonsertordningen har nå en mulighet til å melde sin interesse.

Rikskonsertenes skolekonserter handler om mer enn bare musikk. Enten det dreier seg om musikk ispedd teater, dans eller bildende kunst, har svært mange av musikerne bokstavlig talt mer enn én streng å spille på. I samarbeid med Rikskonsertenes søsterorganisasjoner i utlandet henter Rikskonsertene årlig inn internasjonale musikere til skolekonsertene. Også lokale og regionale musikere får muligheter til å få oppdrag og å vise seg fram gjennom skolekonsertordningen. Rikskonsertene er på denne måten en svært viktig arbeidsgiver for mange frilansmusikere i Norge.

Med musikalske sjangere som spenner fra norsk folkemusikk og klassisk indisk musikk til hip hop og rap, fra afrikansk trommemusikk til spansk flamenco og ny norsk rock på programmet, gir skolekonsertene mulighet til å stifte bekjentskap med uttrykk og tradisjoner i musikken som er fremmede for mange av oss. Musikk er et kulturuttrykk, og ethvert samfunn og enhver kultur har sin musikk. Musikk kan formidle innhold av en annen karakter og på en annen måte enn et språk kan. På denne måten er ikke musikk bare en fin måte å bli kjent med andre kulturer på. Den blir et kommunikasjonsmiddel som kan skape forståelse på tvers av landegrenser.

Det er Rikskonsertene som har det helhetlige ansvaret for skolekonsertordningen i Norge. Men det er langt flere enn Rikskonsertene som står bak en vellykket skolekonsert: Kommunene, fylkeskommunene og fylkesmennene bidrar alle enten økonomisk eller administrativt. Skolene og lærerne stiller lokaler til disposisjon og prioriterer skolekonsertene som en del av undervisningsopplegget. Og til sist, men av størst betydning for en vellykket skolekonsert: Utøverne selv! Jeg er stolt av dette vellykkede samarbeidet – og glad for at ingen kommuner lenger skal behøve å være skolekonsertene foruten!

Kjære skoleelever! Til neste år kommer skolekonsertene til dere – og dere skal nå få en smakebit på hva dere har i vente. Det er med glede jeg overlater scenen til Majken Christiansen, Hildegunn Øiseth, Einar Thorbjørnsen og historien om en mygg som blir spist opp av en edderkopp. Ta vel imot ”Rare dyr”!