Historisk arkiv

Overrekkelsen av motivasjonsskulptur til KORK

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Av statssekretær Yngve Slettholm, Universitetets aula i Oslo 3.september 2005.

Overrekkelsen av motivasjonsskulptur til KORK

Av statssekretær Yngve Slettholm, Universitetets aula i Oslo 3.september 2005.

Takk for invitasjon fra Kringkastingsorkestrets Venneforening til å få avduke motivasjonsskulpturen til Kringkastingsorkesteret, og til å få oppleve orkesterets konsert med Milan Horvat og Håvard Gimse.

Jeg skal hilse fra Valgerd Svarstad Haugland, som i denne sammenheng både er kulturminister og NRKs generalforsamling.

Om Reinhard Haverkamps ”Paralleller” er det sagt at den ”oppleves stram og helhetlig med et klart skifte av retning i en oppadstigende bevegelse i formen”. Slik gjenspeiler formen symbolsk Kringkastingsorkesterets evne til å skifte musikalske genre samtidig med en stadig streben videre oppover.

Kringkastingsorkestret – eller KORK blant venner - har en helt spesiell plass i mange radiolytteres og tv-seeres hjerter. Og i mange politikeres hjerter.

Som lisensfinansiert allmennkringkaster har NRK viktige samfunnsoppgaver. Det offentlige engasjementet i NRK er basert på dette. Det betyr at NRK skal være Norges fremste kultur- og medievirksomhet. I tillegg til å ha et særskilt ansvar for å fremme demokratiske, sosiale og kulturelle verdier i samfunnet, spiller NRK en viktig rolle når det gjelder å fremme kulturelt mangfold. NRK står i en viktig europeisk allmennkringkastertradisjon, hvor BBC ofte betraktes som alle allmennkringkasteres mor. I tråd med denne tradisjonen forutsetter vi derfor at NRK hegner om orkesteret, som både BBC og mange andre allmennkringkastere gjør med sine orkestre. Kringkastingsorkesteret er en viktig del av NRKs kulturelle oppdrag, så viktig at vi vurderer å vedtektsfeste at NRK skal ha et eget orkester.

Som sagt, KORK er av stor kulturpolitisk betydning. Jeg håper derfor at konsertbegivenheter som ”superlørdagene” her i Universitetets Aula kan bidra til enda dypere erkjennelse av dette.

Dagens program er preget av kontraster. Mozart og Bruckner er inkarnasjonen av henholdsvis klassisisme og høyromantikk. Men Mozarts klaverkonsert nr. 20 og Bruckners romantiske symfoni utfordrer manges forestillinger om Mozart som lys og lett, og Bruckner som tung og dyster. Hos begge vil vi kunne finne noe mørkt i det lyse, og noe lyst i det mørke. Her er med andre ord paralleller i kontrastene og en klar referanse til skulpturen vi snart skal få se. Valget av to verk av så ulik karakter sier også mye om Krinkastingsorkesterets vilje og evne til å takle ulike utfordringer.

Gjennom sin historie har kringkastingsorkesteret vist at det er en viktig faktor i norsk musikkliv, både med sin aktivitet innen ulike sjangrer med stadig økende kvalitet, og ikke minst med sitt engasjement for norsk musikk. Med sin fleksibilitet og evne til å virke i mange forskjellige sammenhenger, har KORK gitt oss varierte kulturopplevelser av høy kvalitet. Og med sine gode venner og støttespillere i venneforeningen, er jeg sikker på at orkesteret vil fortsette å gi umistelige bidrag til norsk musikkliv også i framtiden.

Gratulerer med motivasjonsskulptur og lykke til.