Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 30 - 17.8.2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og innvandringspolitikk (17.8.2005)

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og innvandringspolitikk (17.8.2005)



Innvandringsnytt nr. 30 - 17.8.2005 - Årgang 2 - Om norsk flyktning- og innvandringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Nyheter

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Feiring av Pakistan sin nasjonaldag

- Feiringa av den pakistanske nasjonaldagen er eit av dei mange uttrykka for det kulturelle mangfaldet vi har i Noreg i dag, og som har gjort landet vårt til ein langt meir spanande stad å leve enn det var for nokre år sidan, sa kommunal- og regionalminister Erna Solberg da ho i helga deltok i feiringa.

Søndag møtte statsråd Solberg også Pakistan sin utdanningsminister Javed Ashraf Qazi, som var i Noreg. I talen sin til den pakistanske ministeren streka Solberg under at samarbeid mellom dei to landa er viktig for å forstå endringar i Noreg og Pakistan på grunn av pakistanarar gjennom 30 år har innvandra hit til landet. – Eit forskingsprosjekt om pakistansk innvandring til Noreg er eit godt eksempel på eit slikt samarbeid mellom dei to landa, sa kommunal- og regionalministeren.

Prosjektet inngår i forskingsprogrammet "Management of Social Transformations" (MOST), i regi av UNESCO. Dette forskingsprogrammet fokuserar mellom anna på korleis den internasjonale migrasjonen påverkar politiske avgjersler, både i dei landa folk utvandrar frå og i innvandringslanda. Målet med programmet er å etablere kontakt mellom vitskapelege og politiske miljø og å framheve relevansen av samfunnsvitskapeleg forsking for den politiske planlegginga.

14. augustkomitéen, som er ein av tre organisasjonar som arrangerte feiringar av den pakistanske nasjonaldagen, delte også ut Brubyggjarprisen denne dagen. Statsminister Kjell Magne Bondevik, byrådsleiar i Oslo Erling Lae og den norske ambassadøren i Pakistan, Janis Bjørn Kanavin fekk prisen. – Det er veldig hyggeleg at statsministeren får denne prisen, seier kommunal- og regionalministeren. Det syner at regjeringa si innsats for betre integrering og inkludering av innvandrarar og deira etterkommarar i Noreg er verdsete. Men ekstra hyggeleg er det at Noregs ambassadør i Pakistan får denne prisen. Det syner at ambassadøren og hans medarbeidarar gjer ein god jobb i møtet med Pakistan, seier statsråd Solberg.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sammen mot barne- og ungdomskriminalitet

Regjeringen ønsker et felles krafttak for å hindre at barn og unge utvikler en kriminell karriere. Seks departement har gått sammen om en handlingsplan med 21 tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet.

- Vi har allerede et godt grunnlag å bygge på for å snu en kriminell ungdom, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Det er god kunnskap om dette i kommuner, politi og i barnevernet, og vi har gode erfaringer med ulike samarbeidsmodeller. Nå er det behov for å utvikle dette samarbeidet videre. Særlig kommunene er viktige. Det er de som er de nærmeste til å skape gode oppvekstmiljøer, sier statsråd Solberg.

Handlingsplanen "Sammen mot barne- og ungdomskriminalitet" fokuserer på den enkelte unge lovbryter under 18 år – både over og under kriminell lavalder. Målet er å hindre at den enkelte utvikler en kriminell karriere, men også å beskytte omgivelsene mot kriminalitet begått av mindreårige.

Tiltakene i planen skal sikre forutsigbar, alderstilpasset og rask oppfølging av den enkelte unge lovbryter gjennom forpliktende og strukturert samarbeid. For ungdom mellom 15 og 18 år skal det legges til rette for "skreddersydd" og samordnet bruk av virkemidlene innenfor strafferetten og samfunnet for øvrig.

  • Blant tiltakene i planen er:
  • Prøve ut lokale oppfølgingsteam som følger opp den enkelte unge lovbryter.
  • Sikre tilgang til døgnkontinuerlig barnefaglig oppfølging.
  • Utarbeide en felles veileder for å sikre felles forståelse av taushetsplikten.
  • Kartlegge erfaringer, samle og dele kunnskap om innsats mot barne- og ungdomskriminalitet.
  • Fokusere på barnets beste i alle instanser som er involvert i oppfølging av lovbrytere under 18 år.
  • Sikre at unge straffedømte får helhetlig utdanning.
  • Etablere et brobyggerprosjekt for straffedømte med minoritetsbakgrunn.
  • Vurdere erfaringer med mentorordning for unge straffedømte.

Les mer: http://odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressesenter/pressem/012101-070355/dok-bn.html

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Meir fleksibelt regelverk for faglærte

Styresmaktene vil gjere Noreg meir attraktivt for faglærte arbeidsinnvandrarar. Dette skal gjerast ved å mjuke opp regelverket for permanent opphaldsløyve for denne gruppa.

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har i eit høyringsbrev lagt fram forslag om å endre regelverket for å få fleire faglærte til landet.

Departementet har foreslått ei oppmjuking av utlendingsforskrifta som går ut på at faglærte vil kunne få permanent opphaldsløyve sjølv om dei oppheld seg utanfor Noregs grenser i opptil 15 månader av totalt tre år. Åtte av månadane må vere i samband med arbeidsreiser. Dei fleste av kommentarane motteke i høyringsrunden støttar opp om forslaget, og enkelte av instansane ønskjer også ei oppmjuking for andre grupperingar enn faglærte.

I dag kan faglærte opphalde seg utanfor Noreg i til saman sju månader av tre år utan at retten til permanent opphaldsløyve fell bort. Det kan då søkjast om varig opphaldsløyve. Dersom personen oppheld seg i utlandet utover dei sju månadene, må det søkjast om nytt arbeidsløyve. Mange opplever dette som byråkratisk og tidkrevjande. Ved å utvide perioden håpar KRD å gjere Noreg til eit meir attraktivt land for den aktuelle gruppa av arbeidstakarar.

Noreg kan i år ta i mot ei kvote på 5000 faglærte. I dei første 6 månadane i år har 471 faglærte personar fått opphaldsløyve. Brorparten av desse kom frå USA, Russland, Filippinane, Kina og Sør-Korea. I fjor fekk 734 faglærte personar arbeidsløyve, og brorparten kom frå land som USA, Polen, Russland, Filippinane og Serbia og Montenegro. Personar med fagutdanning reknast som faglærte. Arbeidsløyve kan vanlegvis gis for eit år kvar gong, med moglegheit for forlenging. Etter tre år har den faglærte rett på busetjingsløyve.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Landinfo på nett

Utlendingsforvaltninga si fageining for landinformasjon har lansert sine verdsvevssider.

Landinfo hentar inn og analyserar informasjon om samfunnsforhold og menneskjerettighetar i land som UDI, UNE og KRD treng kunnskap om for å løyse sine arbeidsoppgåver. Reiserapportar og anna sjølvprodusert materiale, i tillegg til informasjon om korleis Landinfo arbeider og kva for kjelder dei brukar leggjast ut på sidene. Her finn du Landinfo sin portal:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Språk opnar dører

Utdannings- og forskingsdepartementet har lagt fram ein strategiplan for styrking av framandspråk i grunnopplæringa for perioden 2005-2009.

Planen, som har fått namnet, "Språk åpner dører", skal bidra til eit større mangfald og bredde, og betre kvalitet på opplæringa i framandspråk. Vidare har strategiplanen som mål å auke rekrutteringa og kompetansehevinga av lærarar i framandspråk, og å auke kunnskapen om behovet for kompetanse i framandspråk. Internasjonaliseringa i opplæringa skal også styrkast, og forskinga og forsøks- og utviklingsarbeidet innan framandspråk skal aukast.

Strategiplanen "Språk åpner dører": http://odin.dep.no/filarkiv/253707/Sprak_apner_dorer.pdf

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer?

17. august 2005 kl. 18.00, Universitetet i Oslo
Debattmøte: "Hvilke konsekvenser vil et eventuelt regjeringsskifte få for integrering av etniske minoriteter i Norge?"
I panelet: Statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet Cathrin Bretzeg (H) stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV), professor II Grete Brochmann (UiO) og Thomas Prestø (African Youth In Norway).
Arr.: Universitetet i Oslo v/ prosjektet Minoriteter i Fokus i Akademia (MiFA)
Les mer: http://www.mifa.uio.no/mifacafe.html

19.-21. august 2005, Rådhusplassen, Oslo
Festival: " Mela 2005". 300 musikere, sangere, dansere, skuespillere og kunsthåndverkere vil være i aksjon. Det blir også anledning til å kjøpe mat fra hele verden.

Les mer: http://www.horisont.org/9. september 2005, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL-senteret) i Villa Grande, Bygdøy, Oslo
Nasjonalt forum for menneskerettighetsundervisning: "Aktivt medborgerskap og flerkulturell forståelse: Aktuelle tema i forskning og undervisning"
Hovedmålgruppen for arrangementet er ansatte i universitets- og høgskolesektoren.
Arr.: Norsk senter for menneskerettigheter (SMR), i samarbeid med Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL-senteret)
Påmeldingsfrist: Innen 2. september til oyvind.henden@nchr.uio.no

Program og praktisk informasjon om påmelding m.m.: http://www.humanrights.uio.no/studier/forum/2005/ eller http://www.hlsenteret.no/

19.-20. september 2005, Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo
Konferanse: "Introduksjonsbedrift og partnerskap"
Introduksjonsbedrift er et pedagogisk opplegg for Introduksjonsprogrammet, og går ut på at en gruppe introduksjonsprogramdeltakere under veiledning, planlegger, etablerer, driver og til slutt avvikler sin egen minibedrift i opplæringsøyemed. Private bedrifter og offentlige institusjoner knyttes til bedriften gjennom partnerskapsavtaler.
Arr: Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Ungt entreprenørskap (UE)
Les mer: http://www.nho.no/article.php?articleID=15460&CorepublishSession=12c5a55885e5a03bc9a6435674bc55d9

Mangfold og tilpasning av offentlige tjenester

Regionale konferanser høsten 2005: Bedre tjenester gjennom tverrkulturell forståelse
Kommunal Kompetanse, Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, KS, VOX og UDI inviterer til regional konferanse der vi ønsker å formidle erfaringer og metodikk fra prosjektet Hordalandsmodellen.

Følgende viktige spørsmålene vil bli satt på dagsorden:
- Er offentlige tjenester tilpasset brukernes behov?
- Hvem er tjenestebrukerne i et kulturelt mangfoldig samfunn?
- Har dine ansatte nødvendig kunnskap og kompetanse til å møte behov hos de ulike gruppene av tjenestebrukere?
- Hva kan vi gjøre for å tilpasse tjenestene bedre slik at alle brukere får et likeverdig tilbud?
- Har kommuner, fylkeskommuner og fylkesmennene en rolle å spille i utvikling og brukertilpasning av tjenestetilbudet i et flerkulturelt samfunn?

Hordalandsmodellen er tidligere presentert i Vest-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge. I høst blir det erfaringsformidlingskonferanser i indre Østland og Sør-Norge.
Region Indre Østland: Lillehammer 22. september
Region Sør: Vennesla 3. november
Deltakelse på konferansen er gratis
Program, påmeldingsskjema og nærmere informasjon vil bli lagt ut på http://www.udi.no/templates/Arrangement.aspx?id=5824 i løpet av august.

27.-28. september 2005, Oslo
Konferanse: "Om arbeid med integrering av somaliere i Norge"
Målgruppen er offentlig ansatte og personer som arbeider i forhold til den somaliske befolkningen i Norge. Somaliere selv skal være deltakere og innspillere på konferansen.
Les mer: http://www.udi.no/templates/Arrangement.aspx?id=6244

17.-21. oktober 2005, Toronto, Canada
Den 10. internasjonale Metropolis-konferanse " Our Diverse Cities: Migration, Diversity and Change."
Påmeldingsavgift: 1010 canadiske dollar. Reduserte priser for frivillige organisasjoner og studenter.
Mer informasjon og påmelding: http://www.toronto.ca/metropolis/

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Kommunal- og regionaldepartementet og Utlendingsdirektoratet.

UDIkrd



Ansvarlig redaktør: Thor Arne Aass
Redaktør: Tommy Ose, e-post: tommy.ose@krd.dep.no
Kommunal- og regionaldepartementet
Postboks 8112 Dep, 0032 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: