Historisk arkiv

Stabilisering i kommuneøkonomien, men fortsatt usikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi.

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Dato: 07.11.2001

Stabilisering i kommuneøkonomien, men fortsatt usikkerhet

Den sterke aktivitetsveksten i kommunesektoren de siste årene har ført til betydelige underskudd før låneopptak og en klar svekkelse av driftsresultatene. Ny informasjon om utviklingen i kommuneøkonomien peker i retning av stabilisering og svak forbedring av den økonomiske situasjonen.

Tall som ble presentert i utvalgets rapport fra mars i år indikerte at underskudd før lånetransaksjoner og netto driftsresultat stabiliserte seg i løpet av 2000. Nye tall for kommuneøkonomien tyder på lavere underskudd og høyere driftsresultat i 2000 enn lagt til grunn i marsrapporten. Nedjusteringen av underskuddet er særlig knyttet til at investeringsveksten er betydelig nedjustert i forhold til marsrapporten, fra en svak volumøkning til en volumnedgang på nær 8 prosent. Underskudd før lånetransaksjoner for kommunesektoren som helhet anslås nå til 7,3 milliarder kroner i 2000, noe som utgjør 3,3 prosent av inntektene.

Foreløpige regnskapstall for 2000 tyder videre på at netto driftsresultatet øker fra 1 prosent av inntektene i 1999 til 1,8 prosent av inntektene i 2000. Driftsresultatet i kommunene anslås til 2,7 prosent, mens driftsresultatet for fylkeskommunene fortsatt samlet sett er svakt negativt.

Underskuddet i kommunesektoren antas å bli ytterligere redusert fra 2000 til 2001. Det har blant annet sammenheng med at kommunesektorens skatteinntekter øker kraftig i 2001. Det er imidlertid usikkerhet både på inntekts- og utgiftssiden.

Priv. til red.
Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er bl.a sammensatt av medlemmer fra Kommunenes Sentralforbund, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk Sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved Utvalgets leder 1.amanuensis Lars-Erik Borge, NTNU, tlf. 73 59 19 41 eller 99 00 46 11, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 34/29.