Historisk arkiv

Bruk av samisk tegnsett i IT-sammenheng

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Rapporten ”Samisk tegnsett og IT” går nå ut på høring til aktuelle instanser.

Pressemelding

Nr.: 19/2002
Dato: 21.03.2002

Bruk av samisk tegnsett i IT-sammenheng

- Aktiv bruk av samisk språk er sentralt i den videre utvikling av samisk kultur. Det bør være en selvfølge å kunne bruke samisk også i IT-sammenheng, sier statssekretær Anders Eira i Kommunal- og regionaldepartementet. Spørsmålet tas opp i rapporten ”Samisk tegnsett og IT” som nå går ut på høring til aktuelle instanser.

- Regjeringen vil arbeide for å løse problemene med å bruke samiske tegn blant annet på internett, sier statssekretær Anders Eira. Det nordsamiske alfabetet har bokstaver som ikke finnes i det norske språket, og dyre og teknisk kompliserte spesialprogrammer har vært brukt for å kunne skrive med samiske tegn på datamaskin.

- Å gjøre samisk til et levende språk også i IT-sammenheng er en svært viktig del av arbeidet med å styrke og utvikle samisk språk, sier Eira. Problemstillingen vil bli tatt opp i regjeringens handlingsplan for elektronisk innhold som etter planen legges frem i april.

De tekniske problemene har vært utgangspunktet for en arbeidsgruppe satt sammen av representanter fra Sametinget og flere departementer. Arbeidsgruppens anbefalinger er at departementene må bevisstgjøre underliggende etater om at de må innføre systemer som baserer seg på Unicode. Dette er en nyutviklet ISO-standard som har et betydelig utvidet antall tegn til rådighet. Videre anbefaler arbeidsgruppen at statlige innkjøpsavtaler med programleverandører må inneholde krav om at all programvare skal støtte Unicode. Både departementene og etatene må oppgradere egen programvare for å gjøre det mulig å lage presentasjoner på samisk, både i trykte publikasjoner og på internett.

- Det er viktig nå å følge opp disse problemstillingene, avslutter Eira.

Priv. til red.

Rapporten er sendt ut på høring til kommuner, statlige etater og organisasjoner. Frist for innspill er 22. juni. Rapporten kan bestilles på telefon 22 24 71 75, eller lastes ned her.