Historisk arkiv

"Kunnskap om mangfold gir vekst"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Erna Solberg har valgt Finnmark og Møre og Romsdal som pilotfylker for denne satsingen. Hun mener de to fylkene vil kunne få fram ny kunnskap og nye metoder på dette feltet i det regionale utviklingsarbeidet.

Pressemelding

Nr.: 25/2002
Dato: 25.04.2002

”Kunnskap om mangfold gir vekst”
Finnmark og Møre og Romsdal pilotfylker

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg har valgt Finnmark og Møre og Romsdal som pilotfylker for satsingen ”Kunnskap om mangfold gir vekst”.
- De to fylkene tror vi vil kunne få fram ny kunnskap og nye metoder på dette feltet i det regionale utviklingsarbeidet, sier Solberg.

- Regjeringen ønsker å utvikle vekstkraftige regioner og levedyktige samfunn i alle deler av landet. For å få til det må politikken være målrettet og treffsikker. Vi må treffe med tiltak de gruppene i befolkningen som det er spesielt kritisk å nå, for eksempel unge i etableringsfasen, sier Solberg.

Grunntanken er at økt treffsikkerhet fører til vekst, når det gjelder nærings- og befolkningsutvikling. Til dette trengs kunnskap om mangfoldet i befolkningen. Ny kunnskap skal bli formidlet til andre fylker.

- Det er en utfordring for fylkeskommuner og kommuner å gripe fatt i dette, sier Solberg. Derfor har vi invitert fylkeskommunene til å melde sin interesse for å delta som pilotfylke. Vi har fått inn søknader fra sju fylker.

Møre og Romsdal er valgt som pilotfylke fordi de har kommet lengst av søkerfylkene med å fokusere på at folk har forskjellige behov i ulike faser i livet. Møre og Romsdal har lang tradisjon innenfor satsing på ungdom og kvinner. De ønsker nå å utvide perspektivet til et mer helhetlig kjønns- og livsfaseperspektiv. Erfaringer både fra tidligere og fra pågående prosjekter, som ”Jakta på det regionale mennesket” og ”Eit entreprenørielt samfunn”, skal benyttes i det regionale utviklingsarbeidet. Det skal etableres møteplasser og nettverk mellom aktører og regioner. Hensikten er å få engasjement rundt problemstillinger knyttet til hvordan man på regionalt nivå kan påvirke kvinner og menn sine muligheter for arbeid, bosetting og tjenestetilbud. Dette sett i forhold til deres ulike behov i forskjellige livsfaser.

Finnmark er valgt som pilotfylke fordi de ønsker sterkt å utvikle nye metoder og øke kompetansen på dette feltet. De siste årene har arbeidet i forhold til kvinner og ungdom vært preget av enkelttiltak. Erkjennelsen er at mange problemstillinger knyttet til blant annet fraflytting og skjev kjønnsbalanse i kommunene ikke kan løses ved enkelttiltak, men krever en helhetlig tilnærming. For å få til dette vil fylkeskommunen videreutvikle samarbeidet med forsknings- og utdanningsmiljøene i fylket. Det skal blant annet også utdannes spesialister på anvendelse av kjønns- og livsfaseperspektiv på flere nivåer i det regionale utviklingsarbeidet.