Historisk arkiv

Rita Kumar ny leder i kontaktutvalget med innvandrerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene (KIM) ble oppnevnt i statsråd 13. desember for en treårsperiode.

Pressemelding

Nr.: 131/2002
Dato: 13.12.2002

Rita Kumar ny leder i kontaktutvalget med innvandrerne

Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene (KIM) er i dag oppnevnt i statsråd for en treårsperiode. Utvalget gir råd til myndighetene i flyktning-, innvandrings- og integreringspolitikken.Ny leder for utvalget er Rita Kumar.

- Jeg er glad for at Rita Kumar har sagt seg villig til å være utvalgets leder. De tidligere lederne har gjort en meget god jobb, men tiden var nå inne til å gi KIM en leder med innvandrerbakgrunn, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Rita Kumar er førstekonsulent ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Hun har vært medlem i KIM i to perioder, og var nestleder i styret for Senter mot etnisk diskriminering fra 1998 til 2002. Hun kommer opprinnelig fra India, og bor i Trondheim.

Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene skal være et rådgivende organ for myndighetene. Det skal drøfte alle prinsipielle sider ved norsk flyktning-, innvandrings- og integreringspolitikk. Utvalget skal være et forum for kontakt og dialog mellom representanter for innvandrerbefolkningen, myndighetene og politiske partier. Kontaktutvalget ble opprettet i 1984.

Utvalget består av 36 representanter: utvalgets leder, 17 representanter for personer med innvandrerbakgrunn fra hele landet og 18 representanter for offentlige myndigheter, Kommunenes Sentralforbund og de politiske partiene på Stortinget.

- Det har vist seg at det har vært vanskelig å kombinere KIMs oppgaver som rådgivende organ som avgir høringsuttalelser, med at KIM samtidig skal være forum for kontakt og dialog mellom representanter for innvandrerbefolkningen og myndighetene. Derfor har Regjeringen besluttet å omorganisere utvalget, sier Erna Solberg.

Den nye organiseringen av KIM innebærer at kontaktutvalget deles i to fora: et Innvandrerforum og et Kontaktutvalg. Innvandrerforumet vil bestå av medlemmene med innvandrerbakgrunn. Det skal fungere som KIMs rådgivende organ og således være de som avgir høringsuttalelser. I Kontaktutvalget skal både representanter for myndighetene, innvandrere og politiske partier sitte. Dette skal være et forum for dialog, kontakt og utveksling av informasjon.

Erna Solberg tror at den direkte kontakten gir representantene fra offentlige myndigheter og politiske partier større kjennskap til innvandrernes synspunkter og problemstillinger de er opptatt av. Dermed får de større innsikt i innvandrerbefolkningens hverdag. Hun fremhever også det positive med at de fleste representantene fra forvaltningen sitter i posisjoner som gir god kontakt inn i departementene.

Lenke til en fullstendig oversikt over kontaktutvalgets sammensetning med vararepresentanter finnes her.