Historisk arkiv

Unntak fra krav om arbeidstillatelse for utenlandsk mannskap på utenlandsk skip i norsk innenriksfart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 135/2002
Dato: 13.12.2002

Regjeringen foreslår:

Unntak fra krav om arbeidstillatelse for utenlandsk mannskap på utenlandsk skip i norsk innenriksfart

Regjeringen foreslår å gjøre unntak fra kravet om arbeidstillatelse for utenlandske sjømenn på utenlandske skip som går i norsk kysttrafikk. Kommunal- og regionaldepartementet vil om kort tid sende forslaget på høring.

Dette vil være i tråd med hvordan utlendingsloven faktisk har vært praktisert i en årrekke. Spørsmålet om praksisen er i tråd med lovverket, har vært tatt opp av norske kystrederier. Regjeringen har nå avklart at dagens praksis skal godkjennes som et unntak fra kravene om arbeidstillatelse.

- En innstramning på dette området ville gitt dyrere transporttilbud for norsk næringsliv, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. - Det ville også motarbeidet den miljø- og transportpolitiske målsetning om å overføre gods fra vei til sjø.

- For Norge er skipsfart en betydelig eksportnæring og vi er derfor avhengig av at andre land praktiserer prinsippet om fri utveksling av skipsfartstjenester, sier statsråd Solberg. - Dette oppnås best dersom man overlater til flaggstaten – det vil si det land hvor skipet er registrert – å avgjøre alle krav til arbeids- og oppholdstillatelse. - Hvis et stort skipsfartsland som Norge strammer til, vil det sannsynligvis følges opp av andre land og derigjennom gi et dårligere grunnlag for norsk skipsfart totalt sett. Det ville altså ha svekket de maritime næringer i Norge.