Historisk arkiv

Dovrefjellrådet skal styre nasjonalparken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunene Dovre, Nesset, Lesja, Oppdal og Sunndal får sammen forvalte Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark i en forsøksperiode på fire år. (19.05.2003)

Pressemelding

Nr.: 75/2003
Dato: 19.05.2003

Dovrefjellrådet skal styre nasjonalparken



Kommunene Dovre, Nesset, Lesja, Oppdal og Sunndal får sammen forvalte Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark i en forsøksperiode på fire år. Kommunal- og regionaldepartementet har for første gang godkjent forsøk der et interkommunalt samarbeidsorgan på tvers av kommunegrensene har fått vedtaksmyndighet.

Nasjonalparken i Dovrefjell-Sunndalsfjella berører tre fylker og fem kommuner. Et lokalt forvaltningsorgan vil sikre en felles forvaltning for hele området, og gi bedre mulighet til å se naturvernloven og kommunenes ansvar etter plan- og bygningsloven i sammenheng. Dovrefjellrådet har også ansvar for oppfølgingen av fylkesdelplan for området, og vil være rådgivende for forvaltningen av tilgrensende landskapsvernområder.

- Dette er første gang vi setter i gang et forsøk med forvaltning på tvers av kommunegrensene. Det vil derfor være meget interessant å se hvilke erfaringer som kan trekkes av dette arbeidet, sier statssekretær Morten Andreas Meyer i Kommunal- og regionaldepartementet.

- Regjeringen vil gi kommunene mulighet til å prøve ut forvaltningsløsninger som de selv mener er hensiktsmessige gjennom forsøk. I henhold til dagens regelverk blir nasjonalparker forvaltet av fylkesmannen. Dette forsøket vil legge forvaltningen av nasjonalparken til et organ som har større nærhet til berørte brukere, kommuner og grunneiere, sier statssekretæren videre.

Prosjektet er et ledd i Regjeringens satsing på mer interkommunalt samarbeid gjennom forsøk, og for å utvikle nye metoder for å løse offentlige oppgaver som bedre ivaretar hensynet til brukerne.