Historisk arkiv

En milepæl i integreringen av innvandrere i Norge - introduksjonsloven i kraft 1. september 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Introduksjonsloven er en omfattende og viktig reform som vil bidra til en bedre integreringen av nyankomne innvandrere i Norge, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. (03.09.2003)

Pressemelding

Nr.: 130/2003
Dato: 03.09.2003

En milepæl i integreringen av innvandrere i Norge - introduksjonsloven i kraft 1. september 2003

- Introduksjonsloven er en omfattende og viktig reform som vil bidra til en bedre integreringen av nyankomne innvandrere i Norge, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. - Den nye loven er et viktig og nødvendig redskap for kommunene for å styrke nyankomne innvandreres deltakelse i samfunnet, sier Solberg.

Introduksjonsloven regulerer en ordning som kombinerer et introduksjonsprogram med en introduksjonsstønad og tar sikte på å styrke nyankomne innvandreres mulighet for deltakelse i yrkes- og samfunnslivet. Loven legger således opp til et system som vrir inntektssikringen fra passiv sosialstøtte til aktive kvalifiseringstiltak.

Lovens hovedmålgruppe er nyankomne flyktninger og personer som er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, og deres familiemedlemmer.

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap, samt tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til yrkeslivet, skal utgjøre hovedelementene i programmet. Programmet skal utformes individuelt, men effektivt og målrettet med god koordinering av tiltakene. Programmet skal derfor være heldags og helårlig og kan som hovedregel vare inntil to år.

Deltakelse i programmet gir den enkelte rett til å motta introduksjonsstønad som på årsbasis er to ganger folketrygdens grunnbeløp. Introduksjons-stønaden er ikke behovsprøvd og det skal betales skatt av stønaden.

I ett år fra lovens ikrafttredelse er det valgfritt for den enkelte kommune om den vil ta i bruk loven. Fra 1. september neste år gjelder loven for samtlige kommuner. I løpet av det første året er det således overlatt til den enkelte kommune selv å bestemme hvor mange fra lovens målgruppe den vil tilby deltakelse i ordningen. Etter 1. september 2004 vil alle som deltar på introduksjonsprogrammet kunne søke om bostøtte og få tildelt dette etter regelverket i ordningen. Lovens ikrafttredelsesordning gir en god anledning for kommunene til å forberede seg på introduksjonsordningen i en startfase, sier kommunal- og regionalministeren.

Mange kommuner har allerede i noen år hatt forsøksordninger med introduksjonsprogram. I 2003 har 155 kommuner fått støtte fra UDI til arbeidet med introduksjonsordning. En foreløpig oversikt viser at omlag 40 kommuner vil ta loven i bruk fra 1. september i år. Blant disse er Sola, Harstad, Bodø og Tromsø. I Oslo kommune er saken om å ta introduksjonsloven i bruk fra september i år fremmet for bystyret. Andre kommuner har vedtak om oppstart fra 1. januar 2004, blant disse er Lillehammer, Sandnes og Drammen.

Fafo har fra 1998 til 2003 på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet og UDI evaluert til sammen 26 prøveprosjekter der det er gjort forsøk introduksjonsprogram. Evalueringen av de 16 første forsøksprosjektene viser oppløftende resultater. Så godt som alle deltakerne har fått bedret sine levekår i løpet av den tid de har deltatt i programmene. En tredjedel har fått lønnet arbeid, to tredjedeler behersker norsk bedre og nesten halvparten av deltakere har fått større sosialt nettverk. Evalueringen av de 10 siste forsøksprosjektene viser at kommunene nå arbeider på en langt mer gjennomført og systematisk måte enn hva tilfelle var i begynnelsen av forsøksarbeidet.