Historisk arkiv

Eurodac-samarbeid gir mer effektiv asylsaksbehandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Norge blir 17. januar knyttet til det europeiske fingeravtrykkssamarbeidet Eurodac. Dette vil gjøre det lettere å fastslå om utlendinger som søker asyl i Norge tidligere har søkt asyl i et EU-land eller Island.

Pressemelding

Nr.: 06/2003
Dato: 17.01.2003

Eurodac-samarbeid gir mer effektiv asylsaksbehandling

Norge blir 17. januar knyttet til det europeiske fingeravtrykkssamarbeidet Eurodac. Dette vil gjøre det lettere å fastslå om utlendinger som søker asyl i Norge tidligere har søkt asyl i et EU-land eller Island. De vil da kunne sendes tilbake til disse landene, uten å få sin sak nærmere behandlet i Norge.

Norske myndigheter kan likevel velge å behandle asylsøknaden, dersom det er ønskelig.

- Eurodac innebærer et stort fremskritt i arbeidet for en god og effektiv asylsaksbehandling, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Eurodac er et sentralt fingeravtrykksregister som har til formål å bidra til fastsettelse av hvilken stat som i henhold til Dublin-konvensjonen er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremmes i en medlemsstat. Eurodac består av en sentral enhet opprettet i EU-Kommisjonen, som driver en sentral elektronisk database for fingeravtrykksopplysninger. Sentralenheten har ansvaret for den elektroniske dataoverføringen mellom medlemsstatene og den sentrale databasen.

Eurodac-forordningen, som regulerer samarbeidet, slår fast at hver medlemsstat skal ta fingeravtrykk av alle asylsøkere som har fylt 14 år, og utlendinger som har fylt 14 år som blir anholdt i forbindelse med ulovlig grensepassering/innreise fra en tredjestat.

Rundskriv H-04/03
Ikrafttredelse av endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften (Eurodac).