Historisk arkiv

Forsøk med parlamentarisk styrt enhetsfylke i Hedmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunalministeren godkjenner forsøket med et parlamentarisk styrt enhetsfylke i Hedmark. (18.07.2003)

Pressemelding

Nr.: 111/2003
Dato: 18.07.2003

Forsøk med parlamentarisk styrt enhetsfylke i Hedmark

- Kommunalministeren godkjenner forsøket med et parlamentarisk styrt enhetsfylke i Hedmark. Vår vurdering er at modellen som er valgt i Hedmark ivaretar både hensynet til å få en god løsning på de nasjonale sakene og målsettingen om en helhetlig og samordnet ledelse, sier statssekretær Morten Andreas Meyer i Kommunal- og regionaldepartementet.

Enhetsfylket innebærer at dagens fylkeskommune integreres med fylkesmannsembetet (inkl. statens utdanningskontor og fylkeslege-embetet) til ett regionalt organ. Den nye enhetsadministrasjonen vil ivareta både tradisjonelt statlige oppgaver - som lovlighetskontroll, klage og tilsyn - og øvrige oppgaver, som tjenesteyting og regional utvikling. Enhetsfylket vil bestå av en statlig del underlagt departementene, og en fylkeskommunal del underlagt fylkestinget. Enhetsfylket vil ha én administrativ leder.

Forsøk med enhetsfylke i Hedmark fylke iverksettes fra 01.01.04.

- Formålet med enhetsfylkeforsøk er å innhente erfaringer med alternative måter å organisere forvaltningen på, og å forenkle og effektivisere forvaltningen på regionalt nivå, sier statssekretær Meyer. En viktig side ved forsøket med enhetsfylke er at det skal gi bedre samordning og integrering av fagmiljøer. Det bør derfor i Hedmark relativt raskt igangsettes en prosess for å vurdere på hvilke områder tettere samarbeid, bedre koordinering eller sammenslåing av fagmiljøer er naturlig og hvordan dette best kan gjennomføres, sier statssekretæren.

For forsøk med enhetsfylke er det forutsatt 1) at klage- og tilsynsoppgavene skal holdes atskilt fra øvrige oppgaver i enhetsfylket, og at nasjonale mål/ oppgaver må ivaretas på en hensiktsmessig måte; 2) at det skal skje en integrering av fagmiljøer; og 3) at forsøkene må være i tråd med gjeldende oppgavefordeling. Det er i den sammenheng særlig viktig at fylkeskommunen ikke må bli en overkommune, og at endringer i oppgavefordelingen må bidra til redusert byråkrati. Det er i utgangspunktet ikke lagt til grunn at endringer i oppgavefordelingen mellom staten og fylkeskommunene skal være en del av forsøk med enhetsfylke.

- Forsøket med enhetsfylke i Hedmark vil være basert på at fylkesrådet opprettholdes som et rent politisk organ i henhold til kommuneloven når det gjelder delegerte oppgaver fra fylkestinget og innstillingsrett til politiske organ. Det vil bli etablert et eget gjensidig forpliktende ledelsesorgan for enhetsfylket der fylkesrådet, fylkesordføreren og fylkesmannen er medlemmer. Vår vurdering et at denne modellen ivaretar både hensynet til å få en god løsning på de nasjonale sakene og målsettingen om en helhetlig og samordnet ledelse. Gjennom et tett institusjonalisert samarbeid mellom fylkeskommunen og fylkesmannsembetet blir begge disse hensynene ivaretatt, sier statssekretær Meyer.