Historisk arkiv

Kommisjon for lokaldemokratiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Hva kan gjøres for å styrke oppslutningen om lokaldemokratiet? Dette er temaet for en interpellasjon statsråd Erna Solberg besvarte i Stortinget i dag. (21.11.2003)

Pressemelding

Nr.: 177/2003
Dato: 21.11.2003

Kommisjon for lokaldemokratiet

Hva kan gjøres for å styrke oppslutningen om lokaldemokratiet? Dette er temaet for en interpellasjon statsråd Erna Solberg besvarte i Stortinget i dag. Samtidig varslet hun at Regjeringen vil oppnevne en kommisjon for lokaldemokratiet. Dette er tidligere i høst fremsatt som et forslag fra Venstres representanter på Stortinget.

- Det er gjort mye for å belyse lokaldemokratiets vilkår i Norge. Det foreløpig siste innspillet kom gjennom Makt- og demokratiutredningen. Nå er det på tide å gjøre opp en samlet status, sa kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

- Kommisjonen bør blant annet analysere årsakene til at den verbale forståelsen av lokaldemokratiets betydning ikke gjenspeiles i den praktiske politikken overfor kommunesektoren. Det må være et mål at kommisjonen skal mobilisere en felles politisk vilje og evne til å gjennomføre tiltak som kan styrke lokaldemokratiet, fortsatte Solberg.

I sitt svar på en interpellasjon fra Trine Skei Grande, Venstre, pekte kommunalministeren på at en overdrevet styringsiver hos sentrale myndigheter må være med å bære skylden for den synkende valgdeltakelsen.

– Når staten øker sin makt på bekostning av lokaldemokratiet, blir det ikke bare mindre interessant å være lokalpolitiker. Det gjør det også mindre attraktivt å være velger ved lokalvalg, fremholdt Erna Solberg.