Historisk arkiv

Kommunalministeren er positiv til forsøk med samkommune

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Fire regioner har søkt Kommunal- og regionaldepartementet om å få drive forsøk med et indirekte valgt samarbeidsorgan. (26.04.2003)

Pressemelding

Nr.: 43/2003
Dato: 26.04.2003

Kommunalministeren er positiv til forsøk med samkommune

Fire regioner har søkt Kommunal- og regionaldepartementet om å få drive forsøk med et indirekte valgt samarbeidsorgan. Regionene får nå en foreløpig og positiv tilbakemelding på sine søknader.

Frosta, Levanger og Verdal kommuner vil opprette Innherred samkommune. Samkommunen vil være et felles indirekte valgt samarbeidsorgan for de tre kommunene. Kommunene legger opp til å delegere vedtaksmyndighet til samkommunen på flere kommunale områder. Dette vil innebære at det kan fattes vedtak på tvers av kommunegrensene innen de aktuelle områdene.

Solørregionen (Våler, Åsnes og Grue), Glåmdalsregionen (Eidskog, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger) og Hamarregionen (Løten, Ringsaker, Stange, Hamar) i Hedmark fylke, har søkt om å gjennomføre tilsvarende forsøk.

- Forsøk med samkommune er interessant og nyskapende i nasjonal sammenheng, og jeg stiller meg positiv til søknadene, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. - Det er en utfordring for kommunene å finne frem til gode og forpliktende samarbeidsmodeller som kan legge til rette for best mulig tjenester for innbyggerne. Dessuten er det viktig å innhente erfaringer med alternative måter å organisere seg på, avslutter statsråden.

Departementet vil først kunne gi en endelig godkjenning av forsøkene når kommunene har gitt en nærmere konkretisering av søknadene.