Historisk arkiv

Kommunenes eierandeler i el-sektoren verdsatt til 100 milliarder kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU). (09.04.2003)

Pressemelding

fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU)

9. april 2003

Kommunenes eierandeler i el-sektoren verdsatt til 100 milliarder kroner

Ved utgangen av 2001 ble kommunesektorens eierandeler i el-sektoren verdsatt til om lag 100 milliarder kroner. Til tross for betydelige nedsalg de senere årene, besitter kommuner og fylkeskommuner betydelige verdier som eiere av kraftforetak.

En undersøkelse som ECON har foretatt for TBU, viser at ved utgangen av 2001 kan kommunenes og fylkeskommunenes eierandeler i kraftsektoren, fratrukket gjeld, anslås til nærmere 100 milliarder kroner. Beløpet inkluderer verdien av nett, verker og omsetning, men ikke løpende inntekter knyttet til kraftsektoren som er uavhengig av eierskap (konsesjonskraftsinntekter, konsesjonsavgifter, eiendomsskatter med mer).

I perioden 1997–2001 har kommuner og fylkeskommuner solgt eierandeler og innløst ansvarlige lån i el-verkene på til sammen nærmere 50 milliarder kroner. Salgene har særlig skjedd i perioden 1999-2001, hvorpå disse ble forventet å flate betydelig ut i 2002. Salgene representerer betydelige beløp, og kan grovt anslås til om lag 1/3 av verdiene i 1997.

Større engangsinntekter fra salg, innløsning av ansvarlige lån eller ekstraordinære eieruttak forvaltes i utgangspunktet konservativt og med et langsiktig perspektiv. Løpende inntekter fra kraftsektoren (utbytte og renter på ansvarlige lån) øremerkes i liten grad til spesielle formål, og tilføres driftsbudsjettet.

For de kommunene som har valgt å sette inntektene fra salg i ulike fond er sikring av verdiene en sentral målsetting. Erfaringer fra aksjemarkedet har ført til at dagens plasseringer i hovedsak gjøres i obligasjoner eller bankinnskudd. Undersøkelsen viser at kommuner som har plassert midler fra kraftfondene i aksjer i liten grad har realisert disse tapene.

Priv. til red.
Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er bl.a sammensatt av medlemmer fra Kommunenes Sentralforbund, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved Utvalgets leder professor Lars-Erik Borge, NTNU, tlf. 99 00 46 11, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på
tlf. 22 24 72 34/29. Utvalgets vår-rapport 2002 er å finne på

http://odin.dep.no/krd/norsk/regelverk/rundskriv/ eller direkte

 Rundskriv H-08/03 Rapport fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi april 2003