Historisk arkiv

Regjeringen kjemper for Herøy, Hareid, Ulstein og Aukra

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen står fast på at de fire øykommunene i Møre og Romsdal skal få transportstøtte når det nå lages alternativer til den differensierte arbeidsgiveravgiften. (06.06.2003)

Pressemelding

Nr.: 83/2003
Dato: 06.06.2003

Regjeringen kjemper for Herøy, Hareid, Ulstein og Aukra

- Regjeringen står fast på at de fire øykommunene i Møre og Romsdal, Herøy, Hareid, Ulstein og Aukra, skal få transportstøtte når det nå lages alternativer til den differensierte arbeidsgiveravgiften, sier statssekretær Anders Eira i Kommunal- og regionaldepartementet. De fire kommunene er alle øykommuner uten veiforbindelse til fastlandet.

Regjeringen legger vekt på beliggenheten, med lange avstander til markedet. I tillegg kommer de ekstra transportkostnadene kommunene har på grunn av avhengigheten av ferjer for å komme til fastlandet. Dette kan medføre både større uregelmessighet i transportene, bl.a. som følge av dårlig vær vinterstid, og ekstra tidsbruk på grunn av ventetid og ekstra overnattinger.

Regjeringen notifiserte i brev til EFTAs overvåkingsorgan (ESA) av 25.3.2003 en ny transportstøtteordning som delvis kompensasjon for bortfall av den differensierte arbeidsgiveravgiften. Ordningen omfatter Nord-Norge, samt det regionalpolitiske virkeområdet i fylkene Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Ordningen omfatter ikke tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms, hvor Regjeringen legger til grunn at fritaket for arbeidsgiveravgift skal videreføres.

I brev av 16 mai gir ESA uttrykk for at de fire aktuelle kommunene i Møre og Romsdal ikke vil kunne påregne å godkjennes for transportstøtte . Regjeringen vil imidlertid inkludere dem i det foreslåtte geografiske virkeområdet for den nye transportstøtteordningen. Men ESA peker på at de ligger utenfor det generelle virkeområdet for distriktspolitisk støtte, godkjent av ESA i 1999. Ifølge ESA må en enten ta disse kommunene ut av transportstøttekartet eller notifisere et nytt virkeområde for distriktspolitisk støtte hvor disse 4 kommune er inkludert.

- Regjeringen er innstilt på å kjempe for at næringslivet i disse kommune skal kunne få transportstøtte og har derfor i svarbrevet til ESA av 5. juni fastholdt at de må være med, sier Eira. Etter Regjeringens vurdering må ESA i dette tilfellet kunne bruke sitt skjønn, som de har full anledning til, og således akseptere at disse øykommunene inkluderes i transportstøtteområdet.