Historisk arkiv

Regjeringen ønsker klarere utbyggingsavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 60/2003
Dato: 09.05.2003

Regjeringen ønsker klarere utbyggingsavtaler

Regjeringen varsler i Storbymeldingen at den vil legge frem forslag for Stortinget om lovregulering av utbyggingsavtaler. Bygningslovutvalget vil gi en anbefaling om lovregulering av denne type avtaler til høsten. Storbymeldingen trekker opp noen linjer for slik regulering.

Regjeringen ønsker bedre prosesser i tilknytning til bruken av utbyggingsavtaler. Det er viktig å oppnå forutsigbarhet og unngå press under forhandlingsprosesser. Regjeringen vil også se nærmere på finansieringskrav som ikke tar utgangspunkt i plan- og bygningslovens hjemler for kostnadsfordeling mellom kommune, utbygger og bruker. Uklarhet omkring hvorvidt kommunene har adgang til å stille slike krav bidrar til å skape vanskelige forhandlingsprosesser.

- Jeg er redd for at uklarhet omkring bruken av utbyggingsavtaler kan presse byggekostnadene og boligprisene enda mer i været, og at huskjøperne må ta regningen for noe som skal betales over skatteseddelen. Det vil i så fall være dobbel beskatning. På den andre siden er det viktig å ta hensyn til at mange kommuner er i en presset økonomisk situasjon, sier kommunalministeren.

De siste årene har bruken av utbyggingsavtaler skiftet karakter i mange kommuner med stor tilflytting og dermed stort utbyggingspress. Noen kommuner har begynt å kreve bidrag (utbyggingsavgifter) fra utbyggerne til å dekke blant annet skoler, barnehager og sykehjem. Kommunal- og regionaldepartementet mener det er uheldig at kommunene har få begrensninger i å bruke avtalene til å sikre finansieringsbidrag for infrastruktur og kommunale anlegg.

 Her finner du storbymeldingen.