Historisk arkiv

Behov for mer helhetlig statlig tilsyn med kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Et regjeringsoppnevnt offentlig utvalg – Tilsynsutvalget – foreslår å innføre felles regler for statlig tilsyn med kommunesektoren. Det vil gjøre tilsynet mer effektivt, helhetlig og samordnet. (27.09.2004)

Pressemelding

Nr.: 131/2004
Dato: 27.09.2004

Behov for mer helhetlig statlig tilsyn med kommunesektoren

Et regjeringsoppnevnt offentlig utvalg – Tilsynsutvalget – foreslår å innføre felles regler for statlig tilsyn med kommunesektoren. Det vil gjøre tilsynet mer effektivt, helhetlig og samordnet. Samtidig vil kommunenes handlingsrom øke. Det kommunale folkestyret og andre kontroll- og påvirkningsmåter taler for at statlig tilsyn med kommunesektoren må reduseres.

Lovverket er ikke tydelig på hvor langt tilsynet kan gå i å overprøve kommunene. Dessuten er staten ikke nok samordnet i tilsynssammenheng. Utvalget mener også det er et problem at tilsynsbegrepet ikke er tilstrekkelig avklart.

Utvalget foreslår å innføre felles regler om statlig tilsyn med kommunesektoren i kommuneloven, med avgrensning av tilsynets rammer og myndighet. Hovedformålet med forslaget til de nye felles reglene for tilsyn er å tydeliggjøre hva tilsyn er og hva tilsynet kan gjøre. Tilsynet bør avgrenses til å gjelde lovligheten av kommunenes oppfyllelse av lovkravene. Det bør også innføres felles sanksjonssystem knyttet til kommuner som bryter loven. Det foreslås tiltak som skal bedre samordningen av statens tilsyn.

Utvalget foreslår at regjeringen snarest foretar en gjennomgang av dagens tilsynsordninger for å vurdere på hvilke områder det er nødvendig og hensiktsmessig med tilsyn. Flertallet i utvalget mener det kommunale folkestyret og styrken på andre kontroll- og påvirkningsmåter tilsier at statlig tilsyn med kommunesektoren må reduseres.