Historisk arkiv

Erna Solberg talte i Europarådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Godt styresett lokalt er i dag en av de aller viktigste faktorene for å sikre stabilitet og å forhindre konflikter. Dette var hovedbudskapet da kommunal- og regionalminister Erna Solberg i dag talte i den 11. plenumssesjonen for Kongressen av lokale og regionale myndigheter i Europarådet i Strasbourg. (27.05.2004)

Pressemelding

Nr.: 72/2004
Dato: 27.05.2004

Erna Solberg talte i Europarådet

- Godt styresett lokalt er i dag en av de aller viktigste faktorene for å sikre stabilitet og å forhindre konflikter. Dette var hovedbudskapet da kommunal- og regionalminister Erna Solberg i dag talte i den 11. plenumssesjonen for Kongressen av lokale og regionale myndigheter i Europarådet i Strasbourg.

Statsråden opplyste at Norge vil invitere Europarådets medlemmer til en konferanse i Norge om styrking av lokaldemokratiet. - Norge har alltid proritert Europarådet og aktivt støttet dets arbeid. Europarådet spiller en viktig rolle for å fremme demokrati, menneskerettigheter og god styring, og i å forebygge konflikter i vår del av verden, sa statsråd Solberg i sin tale.

Det norske formannskapets prioriteringer
Det norske formannskapet det kommende halvåret vil fokusere på styrking av arbeidet med menneskerettigheter og det rettslige samarbeidet. Gjennomføringen av reformer for å effektivisere Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg er en sentral oppgave for det norske formannskapet. Som en del av arbeidet med å fremme menneskerettigheter, vil Norge støtte forberedelsene til en konvensjon mot handel med mennesker, sa statsråd Solberg.

- Vi ønsker å styrke og utvikle Europarådets rolle i forebyggingen av konflikter og i å skape stabilitet. Norge vil også være vertskap for en konferanse i Oslo som vil omhandle den religiøse dimensjonen ved interkulturell utdanning i perioden vi har formannskapet.

Norge anser det å fremme minoriteters rettigheter som et kjernepunkt i Europarådets arbeid, og vil støtte et seminar med fokus på ulike måter å hjelpe rom-/sigøyner-ungdom på.

Det europeiske charter om lokalt selvstyre er blitt det viktigste grunnlaget for desentralisering av myndighet og for reformer i lokaldemokratiet. Norge er forpliktet til å støtte det mellomstatlige samarbeidet for å styrke lokalt demokrati.

- Norge vil under sitt formannskap sette søkelyset på kapasitetsbygging i lokalt styre, blant annet gjennom en konferanse i Oslo 30. september – 1. oktober om ”Styrking av lokaldemokratiet og demokratisk deltakelse i en verden i forandring”. Vi har invitert alle Europarådets medlemmer og Kongressen av lokale og regionale myndigheter til å samarbeide om og å delta på konferansen. Vi ønsker også å rette oppmerksomheten spesielt mot Sør-Kaukasus og Vest-Balkan på konferansen, uttalte Erna Solberg.

Modernisering av offentlig sektor og lokalt selvstyre i Norge
- Regjeringen ønsker en enklere og mer effektiv styring på alle nivåer. Vi ønsker et offentlig servicetilbud som er tilpasset den enkeltes behov, og en offentlig sektor som bruker ressursene på en effektiv måte og som har en aktiv og inkluderende personalpolitikk.

- Vår innsats for å styrke lokaldemokratiet er basert på to hovedsøyler, sa kommunalministeren i sin tale. For det første vil vi styrke det lokale selvstyret gjennom redusert detaljstyring. Vi vil ha økt bruk av rammetilskudd i stedet for øremerkede tilskudd, forenkling av statlig regelverk overfor kommunesektoren og redusert rapporteringskrav fra statens side.

Den andre søylen er Regjeringens støtte til moderniseringsarbeidet på lokalt nivå, inkludert samarbeid med private tilbydere av tjenester. Regjeringen finansierer en rekke programmer for modernisering i kommunesektoren, blant annet i samarbeid med Kommunenes Sentralforbund (KS), sa hun.

- Samtidig er vi nødt til å se på kommunestrukturen. Mange kommuner er for små og ikke robuste nok til å møte morgendagens utfordringer, spesielt med hensyn til å rekruttere kvalifisert personell. Vi har derfor satt i gang et samarbeidsprosjekt med KS som gir kommunestyrene og kommunepolitikere en mulighet til å utrede konsekvenser av kommunesammenslutning lokalt.

- Regjeringen ønsker å styrke lokaldemokratiet i Norge. Vi har derfor nedsatt en kommisjon som skal gjennomgå lokaldemokratiets situasjon i Norge, uttalte statsråden.

Ministerkomiteens aktiviteter og Kongressens bidrag
Den 114. sesjonen i Ministerkomiteen ble holdt 12.-13. mai. En av hovedsakene i sesjonen var reformer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. – Jeg er glad for at 17 medlemsland signerte protokollen om forbedring av Menneskerettighetsdomstolens effektivitet, slo statsråden fast.

Europarådets bidrag til internasjonale tiltak mot terrorisme er en av Ministerkomiteens viktigste prioriteringer, og ble grundig diskutert på møtet. I tillegg har Ministerrådet et spesielt søkelys på tiltak mot handel med kvinner.

Kongressen har også fattet spesiell interesse for temaer som omhandler opprettelsen av et europeisk forum for rom/romani-folkene.

Medlemsstatenes iverksetting av det europeiske charter om lokalt selvstyre er en viktig del av Ministerrådets overvåkingsprosedyre overfor medlemslandene. I juni vil Ministerkomiteen ha et eget møte med dette temaet på dagsorden.