Historisk arkiv

Nordisk ministermøte med baltiske inviterte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg var den 23. juni 2004 vert for et møte i Bergen for ministre og embetsmenn fra de fem nordiske landene og fra Litauen, Latvia og Estland, med ansvar for asyl- og innvandringsspørsmål. Representanter fra FNs høykommissær for flyktninger i Stockholm var også til stede på møtet. (23.06.2004)

Pressemelding

Nr.: 86/2004
Dato: 23.06.2004

[ English version ]

Nordisk ministermøte med baltiske inviterte

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg var den 23. juni 2004 vert for et møte i Bergen for ministre og embetsmenn fra de fem nordiske landene og fra Litauen, Latvia og Estland, med ansvar for asyl- og innvandringsspørsmål. Representanter fra FNs høykommissær for flyktninger i Stockholm var også til stede på møtet.

Møtet ble arrangert i forbindelse med at Norge i 2003-2004 har hatt formannskapet i Nordisk Samrådsgruppe på Høyt Nivå for Flyktningspørsmål (NSHF). NSHF er et uformelt forum der de fem nordiske ministrene har anledning til å utveksle erfaringer og synspunkter på asyl- og innvandringsfeltet. Erna Solberg besøkte tidligere i år Baltikum, for å invitere til et tettere samarbeid mellom Norden og de baltiske land.

- Dette samarbeidet er meget viktig både for de nordiske land som er med i EU og Island og Norge som er utenfor, sier Erna Solberg. De baltiske land er også viktige partnere for oss i Norden. Vi er derfor meget tilfredse med å også kunne drøfte aktuelle EU-saker i dette forum.

Landene redegjorde for sine erfaringer med bevegelse av arbeidskraft etter at EU/EØS ble utvidet 1. mai i år, og diskuterte behovet og mulighetene for arbeidsinnvandring i fremtiden. Utfordringene med grensekontroll og Schengen-samarbeidet ble også diskutert. De baltiske landenes erfaringer som partnere vil være svært viktig i årene som kommer, også før landene i fremtiden blir en del av Schengen-samarbeidet. De nordiske land ser gjerne at de baltiske deltar aktivt i konkrete prosjekter innen Schengen-samarbeidet.

Ministrene mottok med interesse en rapport om mulighetene for et fordypet nordisk Schengen-samarbeid og så mulighetene til effektivitetsgevinster gjennom praktisk samarbeide.

Ministre og embetsmenn drøftet på møtet vilkår for familieinnvandring, utfordringer knyttet til integrering av familiegjenforente samt problematikken rundt tvangs- og pro forma ekteskap. Det ble også diskutert familieinnvandringenes betydning for andre typer innvandring og søknader om asyl.

Utfordringene er store når det gjelder retur og tilbakevending til Irak og Kosovo. Det ble derfor foretatt en utveksling av erfaringer rundt dette og drøftet hva man i fremtiden kan gjøre for å legge bedre til rette for returer og tilbakevendinger til disse landene. De nordiske land hilser den nye lederen for FN-administrasjonen i Kosovo (UNMIK), Søren Jessen-Petersen, velkommen og ser frem til samarbeidet med UNMIK.