Historisk arkiv

Qasi Hussain Ahmed får komme til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg har besluttet å gi en nasjonal innreisetillatelse til den pakistanske politikeren Qasi Hussain Ahmed. (19.08.2004)

Pressemelding

Nr.: 117/2004
Dato: 19.08.2004

Qasi Hussain Ahmed får komme til Norge

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg har besluttet å gi en nasjonal innreisetillatelse til den pakistanske politikeren Qasi Hussain Ahmed.

- Jeg er klar over at Qasi står for svært kontroversielle meninger. Disse meningene står også i sterk kontrast til Regjeringens oppfatninger, sier Erna Solberg. Vi har imidlertid valgt å la ytringsfriheten veie tyngst. I et åpent og demokratisk samfunn må vi tåle sterke ytringer og meninger, også fra personer som har synspunkter og livssyn som avviker sterkt fra våre egne.

Qasi er kommende uke invitert til Norge av Islamsk Kultursenter. Norske myndigheter ble i forbindelse med det kommende besøket kjent med at det foreligger en melding i Schengen informasjonssystemet (SIS) om at Qasi skal nektes innreise til Schengen-området. Dette er en melding som er blitt lagt inn i SIS i henhold til Schengen-konvensjonen artikkel 96. Som Schengen-land er Norge forpliktet til å følge Schengen-regelverket.

- Jeg har derfor lagt stor vekt på å innhente nødvendig informasjon om denne SIS-meldingen gjennom de regulære Schengen-kanalene, sier statsråd Solberg. - Selv om blant annet nederlandske myndigheter ikke har ønsket at Qasi skal få reise inn i Nederland, så vet vi at for eksempel at britiske myndigheter ikke ser på Qasi på samme måte. Vi er kjent med at han i senere år ved flere anledninger har oppholdt seg i Storbritannia.

Schengen-konvensjonen artikkel 5 gir det enkelte Schengen-land anledning til, i visse tilfelle, å innvilge en nasjonal innreisetillatelse til personer som er registrert i SIS etter artikkel 96.

- Jeg har i samråd med mine regjeringskolleger besluttet at vi i dette tilfelle bør gi en slik nasjonal innreisetillatelse. I henhold til de prosedyrene som følger av Schengen-konvensjonen artikkel 5, har jeg sørget for at andre Schengen-lands myndigheter i dag er varslet om dette, sier Solberg.

Dagens beslutning innebærer at Qasi ikke vil bli bortvist ved innreise til Norge, men at han vil få en innreisetillatelse med begrenset varighet og kun gyldig for opphold på norsk territorium.

- Et slikt besøk i Norge vil øke presset i minoritetsmiljøene til å delta i offentlige debatter og synliggjøre de standpunktene de står for. En åpen debatt om kontroversielle temaer og klar avstandtagen fra ekstreme synspunkter og holdninger vil vi alle være tjent med, avslutter Erna Solberg.

Erna Solberg vil mandag i neste uke møte den pakistanske politikeren. – I dette møtet vil jeg gi klar beskjed om mine og Regjeringens holdninger overfor ekstreme synspunkter og holdninger, sier Solberg.