Historisk arkiv

Regional- og distriktspolitiske virkemidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Handlingsromutvalget har i dag levert sin rapport til kommunal- og regionalminister Erna Solberg. (23.08.2004)

Pressemelding

Nr.: 118/2004
Dato: 23.08.2004

Regional- og distriktspolitiske virkemidler

Handlingsromutvalget har i dag levert sin rapport til kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Utvalget har kartlagt handlingsrommet for regional- og distriktspolitiske virkemidler innenfor rammen av EØS-avtalen og ESAs retningslinjer for offentlig støtte. Utvalget har også sett på hvilke virkemidler som anvendes i andre deler av EØS-området for å dra nytte av internasjonale erfaringer.

- Som følge av omleggingen av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift fra 1. januar 2004 er det særlig viktig å få en gjennomgang av hvordan dagens næringsrettede virkemidler utnytter de muligheter som statsstøtteregelverket gir og hva som er igjen av handlingsrom, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Med unntak av transportstøtte og enkelte miljøtiltak tillater ikke statsstøttereglene driftsstøtte.

- Rapporten bekrefter at det var dette prinsippet som felte ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i Norge, sier Solberg.

- I årene som kommer vil det settes av store midler til alternative næringsrettede utviklingstiltak i områder som har hatt lavere arbeidsgiveravgift. Rapporten gir nyttig kunnskap om hvordan disse midlene kan benyttes. Samtidig gir den råd om valg og innretning av virkemidler, slik at vi unngår ulovlig statsstøtte, sier Solberg.

Professor Per Christiansen ved Universitetet i Tromsø har vært utvalgets leder.