Historisk arkiv

Samarbeidsprosjekt om kommunestruktur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet og Kommunenes Sentralforbund (KS) skal i samarbeid sette i gang et prosjekt der alle kommunene skal vurdere endringer i kommunestrukturen. (05.01.2004)

Pressemelding

Nr.: 1/2004
Dato: 05.01.2004

Samarbeidsprosjekt om kommunestruktur

Kommunal- og regionaldepartementet og Kommunenes Sentralforbund (KS) skal i samarbeid sette i gang et prosjekt der alle kommunene skal vurdere endringer i kommunestrukturen. Kommunal- og regionaldepartementet skal finansiere utredningene med 8 millioner kroner. KS skal lede prosjektet.

- Kommunesammenslutning skal fortsatt skje på frivillig grunnlag, men vi ønsker nå at alle kommuner skal ta debatten om kommunesammenslutning, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

- Målsettingen for prosjektet er et styrket lokaldemokrati og mer robuste kommuner. Dagens kommunestruktur kan gjøre det vanskelig å opprettholde et likeverdig tjenestetilbud i alle deler av landet. Økt konkurranse om arbeidskraft og kompetanse er utfordringer som lokalpolitikerne må ta aktivt stilling til for å møte innbyggernes behov for gode tjenester. Samtidig vil det også i fremtiden være stadig større forventninger fra innbyggerne om bedre og flere tjenester og begrensede økonomiske ressurser.

- Gjennom dette samarbeidsprosjektet ønsker vi å legge til rette for at kommunene på en god måte skal kunne vurdere om kommunesammenslutning kan være veien å gå for å møte disse utfordringene, sier kommunalminister Erna Solberg.

Prosessene skal forankres i det enkelte fylket. De regionale utredningene skal gi et grunnlag for de enkelte kommunestyrene i fylket kan ta stilling til de alternativene sammenslutningene våren 2005. Stortinget vil etter planen bli orientert om de regionale prosessene i løpet av høsten 2005/våren 2006.