Historisk arkiv

UNHCR og tidligere asylsøkere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

I NRKs morgennyheter 4. oktober ble en talsmann for UNHCR bedt om å kommentere rapporter om at asylsøkere med endelig avslag hadde blitt nektet støtte til kost og losji av norske asylmyndigheter. (04.10.2004)

Pressemelding

Nr.: 159/2004
Dato: 04.10.2004

Norsk oversettelse av pressemelding på engelsk laget i samarbeid
med UNHCR i Stockholm.

UNHCR og tidligere asylsøkere

I NRKs morgennyheter 4. oktober ble en talsmann for UNHCR bedt om å kommentere rapporter om at asylsøkere med endelig avslag hadde blitt nektet støtte til kost og losji av norske asylmyndigheter. Talsmannen svarte at det var UNHCRs forståelse at asylsøkere med avslag hadde rett til slik støtte etter norsk lov og at nektelse av dette ville være i strid med disse reglene.

Som en reaksjon på dette kontaktet Kommunal- og regionaldepartementet UNHCRs regionkontor for Norden og de baltiske land. Det ble pekt på at fra januar i år har personer som etter grundig behandling har fått endelig avslag på søknad om asyl, mistet botilbudet i statlige mottak for asylsøkere dersom de nekter å klargjøre sin identitet eller på annen måte nekter å samarbeide for å få til en retur. Når endelig avslag foreligger, er ikke disse lenger å regne som asylsøkere og de vil ikke nyte godt av ordningene som er etablert for asylsøkere.

Denne politikken har vært utsatt for kritikk i Norge, både av organisasjoner og enkeltpersoner. Noe av denne kritikken har ikke vært fundert på en korrekt forståelse av situasjonen.

- UNHCR anser at Norges behandling av asylsøknader er i samsvar med internasjonale standarder og at de enkelte vedtakene er betryggende. Å bruke økonomiske virkemidler for å få personer med endelig avslag til å samarbeide for å få et gyldig reisedokument er ikke i strid med folkeretten og UNHCRs retningslinjer, sier Måns Nyberg, informasjonssjef ved UNHCRs regionalkontor.

UNHCR har i mandat å påse at enkeltpersoners rett til å søke asyl blir respektert og at søknader om asyl blir behandlet i samsvar med internasjonale standarder. Personer som etter en slik behandling, finnes ikke å ha behov for internasjonal beskyttelse, faller normalt utenfor UNHCRs ansvarsområde.